Iako živimo u 21. veku, i dalje ume da bude frustrirajuće ako ste žena u biznis svetu. Rodna ravnopravnost donela je samo određene pomake u vrednovanju žena, ali one i dalje teže dolaze na visoke pozicije i zarađuju znatno manje od muških kolega.

Pored toga, vrlo često su žrtve seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, kao i seksističkih komentara koji ih degradiraju. 

Otkako postoji, ženu su vaspitali da su joj socijalno nametnute uloge urođene, kako bi joj ograničili pogled, mogućnosti i delanje. Zarobljena ulogom domaćice, bila je uverena da je po prirodi nežna, krhka, povučena, manje sposobna i vredna. Sve dok nisu došle žene koje su slušale svoj unutrašnji glas, a ne glas spoljašne sredine. I kao što smo svedoci i danas - kada su spoznale svoju moć i mogućnosti, te počele glasno, samouvereno i neustrašivo da govore, više se nisu zaustavljale (hvala, žene).

Dok ne izgradimo društvo koje će nas manje stigmatizovati na osnovu predrasuda, a više poštovati na osnovu našeg rada... dok ne stvorimo društvo koje će slušati, a ne gledati u nas dok govorimo... dok ne stvorimo društvo koje će nas motivisati da postajemo liderke, preduzetnice, vlasnice, direktorke, načelnice... tu smo da motivišemo jedna drugu.

Internet je nepresušan resurs znanja i iskustva žena koje su prošle put kojim smo mi tek krenule, i ne ustručavajte se da ih sledite. Od podcasta, televizijskih emisija, pa sve do intimnih vlogova, žene su ujedinjene više nego ikada da pomognu jedne drugima na putu do cilja.

Predstavljamo vam 10 sjajnih TED govora žena iz najrazličitijih poslovnih sfera. 

Nadamo se da će vam uliti potrebno samopouzdanje, snagu i odlučnost da pregovarate o povišici, promenite zanimanje, probudite svoju kreativnost, pokrenete projekat, ili jednostavno preživite još jednu radnu nedelju. Na kraju dana, niko drugi osim nas samih neće izvojevati naše borbe i omogućiti budućim devojčicama slobodnu, nezavisnu i dostojanstvenu budućnost.

Soraya Chemaly govori o tome kolika je moć ženskog besa, Ruth Chang uči nas kako da donosimo velike odluke, Amy Cuddy objašnjava kako govor tela kreira mišljenje sagovornika o nama, a Anne-Marie Slaughter se pita da li možemo da imamo baš sve.

Uživajte!

1. Soraya Chemaly

2. Elizabeth Gilbert

3. Kelly McGonigal

4. Ruth Chang

5. Angela Lee Duckworth

6. Sarah Lewis

7. Amy Cuddy

8. Brené Brown

9. Anne-Marie Slaughter

10. Emilie Wapnick

Priredila: Tara Đukić