Poznata srpsku glumicu i rediteljku Mirjanu Karanović gledali smo nedavno u ulozi Mire Marković u seriji “Porodica”. Ona trenutno radi na snimanju nove sezone serije “Ubice mog oca”, ali istovremeno istupa i progovara u zaštitu žena kada je to najpotrebnije. Glasno je podržala istupanje devojka iz sveta glume protiv seksualnog nasilja i često zagovara borbu za ženska prava i ističe njen značaj.

Prošle nedelje bila je gošća našeg podkasta Tampon zona, gde je u dugačkom, intimnom i inspirativnom razgovoru sa Ivom Parađanin, govorila o ličnom iskustvu sa patrijarhalnim obrascima u partnerskim odnosima, o važnosti pristanka i borbi za ljudska prava i slobodniji svet.

“Uvek sam razmišljala o tome koliko sam odgovorna. Ako smo se jednom poljubili, i ja sam njemu dala znak da se on meni sviđa, kako ja onda, kada on krene dalje da ga prekinem? Možda ne bih htela dalje, ali ne želim da rušim njegovo samopouzdanje, to ne bi bilo u redu. Onda sam dolazila u situaciju da kažem, hajde samo neka prođe, pa ću smisliti nešto. Dvoje ljudi treba da razgovara o tim stvarima. Kako da razgovaramo o tome? Kako da pričamo da li želim seks ili ne? Da li želim da me dodiruje ili ne? Smem li nešto da tražim ili zahtevam?" - kaže ona.

Ceo intervju pogledajte na linku: