Dolaskom proleća, sunca, lepšeg i toplijeg vremena uglavnom raste i naša motivacija i želja za uvođenjem promena i novih aktivnosti u naš život. Kada menjamo stvari, važno je da budemo strpljivi sa sobom i da to ne radimo naglo, da bi te promene bile trajne, a ne samo „prolećne“. Ovim tekstom želim da vas podsetim kako je i tokom promene važno prihvatati sebe na tom putu.

 U nastavku pročitajte 6 važnih životnih lekcija koje će vas razbuditi i razvedriti ovog proleća.

1. Kada hoćemo odjednom da „promenimo život iz korena“, „okrenemo novi list“, vrlo često određujemo velike ciljeve koje želimo da postignemo za kratko vreme. Kada nam to ne ide, onda se osećamo neuspešno i gubimo samopouzdanje. Problem nije u našim sposobnostima, nego u previsoko postavljenim ciljevima. Kada zadajemo sebi više manjih ciljeva u koje uložimo trud i onda ih uspešno ostvarimo, stičemo veru u sebe i dajemo sebi potvrdu sopstvene vrednosti. Može se desiti da nam se nekada ne radi, da bude neprijatno i da nam treba puno volje i strpljenja, ali nam sve to dugoročno povećava zadovoljstvo sobom.

1.jpg
Aleksandar Topić 

2. Kada u nešto uložimo puno truda i vremena, pomisao da od toga odustanemo može doći kao prava katastrofa. Na primer, promenimo fakultet nakon par godina studiranja, odlučimo se za otkaz na poslu na kom smo dobili unapređenje. Kada nam je „postizanje“ stvari u prvom planu, često zaboravimo šta je ono što zapravo želimo i takođe zaboravljamo da je nekada u redu predomisliti se i da odustajanje ne znači neuspeh.

2.jpg
Aleksandar Topić 

3. Sadržaj koji pratimo na društvenim mrežama može da utiče na naše razmišljanje, ideje i osećanja. Pravljenje dobrog izbora u sadržaju koji ćemo pratiti jeste korak u postavljanju granica, što vodi boljem raspoloženju i smanjenju stresa. Verujem da se većini desilo da uhvatimo sebe da skrolujemo Instagram, upoređujemo se i preispitujemo svoj život, pa je važno da se u tim trenucima podsetimo koje su to naše životne vrednosti i šta nam je u životu zaista bitno. Napravite listu, da je imate kao podsetnik koji ćete pogledati s vremena na vreme.

3.jpg
Aleksandar Topić 

4. U odnosima sa drugima često se dešava da mislimo kako smo odgovorni za tuđe emocije ili da je neko odgovoran za to kako se mi osećamo. Osvestite koliko ste vi odgovorni za to kako se osećate i lakše će vam biti da prihvatite celokupnu situaciju u kojoj se trenutno nalazite.

4.jpg
Aleksandar Topić 

5. Istraživanja pokazuju da fizički i emocionalni bol aktiviraju iste regije mozga. Zbog toga je veoma važno da uvažimo svoje emocije, a upravo je proleće pravi trenutak za odlazak u prirodu, koji možemo da iskoristimo za uspostavljanje kontakta sa sobom. Dišite, posmatrajte šta se dešava oko vas i unutar vas, bez osuđivanja. Kao što telo može da se oporavi i rane da zarastu, tako možemo postići i emocionalnu rezilijentnost.

5.jpg
Aleksandar Topić 

6. Briga o sebi uključuje prijatne aktivnosti poput šetnje u prirodi ili čitanja omiljene knjige. Međutim, ponekad, da bismo se pobrinuli za sebe i sačuvali svoju energiju, potrebno je da uradimo stvari koje nisu uvek lake i koje zbog različitih razloga izbegavamo. Jedna od tih stvari je da naučimo kako i kada da kažemo NE kad to poželimo i da napravimo svoje prioritete. Prvih nekoliko puta možda će biti neprijatno, ali se do promene dolazi izlaskom iz zone komfora.

6.jpg
Aleksandar Topić 

Nina Racić je master psihološkinja i psihoterapeutkinja (ECP). Bavi se integrativnom i dijalektičko bihejvioralnom psihoterapijom, a višegodišnje iskustvo u radu sa klijentima sticala je u zdravstvenom i nevladinom sektoru. Trenutno sa klijentima radi u Novom Sadu u okviru svoje privatne prakse.