Tehnologija nam je donela bezbroj fenomenalnih izuma koji su promenili čovečanstvo i svakodnevni život nabolje, ili je to barem narativ koji ponavljamo sami sebi. U svakom slučaju, dating aplikacije nisu nužno u formatu najboljeg od tehnološkog napretka. Jeste da sada možemo brže nego ikada doći do nikada veće količine osrednjih dejtova, pa nam statističke šanse da pronađemo princa u kreketavoj bari eksponencijalno rastu, ali između neželjenih dick picova, kriminalno loših uleta i povremenog iskustva da komunikacija za koju nam se čini da možda čak i nije katastrofalna prestane bez upozorenja, čini se kao da smo same sebe osudile na romantični pakao čim smo otvorile vatrenu ikonicu.

Dalo bi se štošta reći, a štošta se i reklo, o sudbini savremenog dating života, ali zadržimo se zasad na jednom od neugodnih nusproizvoda ljubavne tehnologije. Kao što zna svaka osoba s redovnim pristupom internetu, ghostovati nekoga znači prekinuti uspostavljenu komunikaciju tako što jedna strana naprosto prestane da odgovara na poruke, bez najave i objašnjenja. A po pravilima dobrog ukusa i pristojnog ponašanja, poželjno je izbeći takav outro iz koliko god beznačajnog odnosa.

Činjenica je da je uvek neprijatno izvisiti, a nedostatak suvislog završetka može nam onemogućiti da otpustimo i prebolimo ljubavni promašaj po kratkom postupku. Raskinuti odnos bez da zaista raskinemo odnos ružno je i detinjasto, a efekti po samopouzdanje i poverenje osobe koja ostaje u neugodnoj jeci neodgovorenih poruka dokazano su devastirajući. Ne činimo ni same sebi uslugu ako bežimo od konflikata, neugodnosti i odgovornosti za načine na koje naše ponašanje utiče na druge ljude.

Ali postoje li ipak situacije u kojima je prihvatljivo, ili čak poželjno naprosto – iščeznuti?

Koji citat iz filma najbolje opisuje vaš horoskopski znak.
Profimedia 

Prosečna žena možda ponekad sebi i poželi da se poneki nesuđeni fling pretvori u prozračni duh prošlog vremena kroz koji može naprosto proći osećajući tek da ju je na trenutak prošla hladna jeza. U krajnjoj liniji, to je puno bolje od scenarija kad nam se bivša osoba vrati kao zombi, što će reći da taman kad smo pomislile da smo vezu pristojno zakopale i dostajno oplakale, eto osobe neodređeno vreme kasnije u osjetno derutnijoj varijanti kako mumlja nešto o tome kako se ne seća zašto smo ikad raskinuli. The horror...

Volimo da mislimo da smo zrele i odgovorne osobe koje znaju da se nose s neočekivanim zaokretima u životu, i možda smo spremne da se zakunemo pred sudom da nikada nismo napravile ništa etički dubiozno na svojim romantičnim putešestvijima. Ali činjenica koja vredi za veliku većinu nas jeste da smo verovatno nekad zeznule nekoga ko to nije nužno zaslužio, a da nismo puno razmišljale o tome. Nije idealno, ali desi se. Štaviše, ponekad je najelegantniji izlaz iz odnosa-koji-to-baš-i-nije jednostavno pustiti da komunikacija zamre.

Želimo li zaista baš svaku komunikaciju s nekim da završimo formalnom izjavom i dobrim željama?

Ako u svojim nadobudnim ljubavnim potragama naiđemo na osobe zbog kojih se osećamo nelagodno, čije ponašanje u nekom trenutku počne da nam izaziva samo jezu i grozu, pa čak i ako shvatimo da je interes zamro pre nego što je stigao da se rsplamsa, rastezati razgovor koji niko ne želi da vodi potencijalno je gore nego naprosto pustiti da tišina učini svoje.

Naravno da nećemo značajan odnos završiti neodgovorenim pitanjima i porukama koje ostaju seen, iako osoba za koju se nadamo da će shvatiti hint ipak zatraži objašnjenje, važno je skupiti dovoljno prisebnosti za makar nekoliko nežnih klišea da se smire duhovi neostvarenih ljubavi.

Ukratko: izvagajte dobro što dobijate, a šta gubite kad donosite odluku o načinu kako zaključujete ljubavnu priču koju ste ispratile u slepu ulicu. Život je prekratak da bismo trošile dah i palčeve kako bismo svaki razočaravajući susret ispratile eulogijom… ali taj isti život ima neprijatnu naviku tu i da nam opali karmički šamar, pa vredi pripaziti šta i kako ostavljamo za sobom.