Preljuba danas nije retka pojava i mnogi ljudi u braku često se suočavaju s njom. Kad se dogodi, život se na neki način raspada i valja mudro skupiti razbacane komadiće i složiti ih u novu celinu. Šta činiti kad vam se dogodi prevara? Oprostiti ili ne? Kako se postaviti? Kratak vodič nudi knjiga 'The New Monogamy: Redefining Your relationship After Infidelity', autorke dr Tammy Nelson. Saveti se odnose na žene koje su odlučile oprostiti prevaru i ostati u braku.

Brinite se o sebi

Ako ste nedavno saznali da vas partner vara, verovatno ste u rasulu i to je normalno. U tom prvom razdoblju u kojemu ste iyuyetno ranjivi, jako je važno da pazite na sebe. Čak i ako imate porodicu, sebe stavite na prvo mesto. Morate se izlečiti i zalečiti rane kako biste kasnije mogli da budete normalni za svoju porodicu. U tom razdoblju činite stvari koje inače volite, ali nikad nemate vremena. Idite na put ili izložbu, priuštite sebi masažu ili akupunkturu, počnite da vežbate ili slikate… Osamite se ako vam tako odgovara ili s najboljom prijateljicom otputujte. Poenta je da se negujete kao malo dete sve dok vam ne bude bolje.

Razgovarajte

Izuzetno je važno da komunicirate u razdoblju nakon prevare, jer nekome morate da iskažete svoje emocije. To verovatno neće biti suprug koji vas je varao, ali hoće vaša porodica i prijatelji. Vremenom ćete razgovarati i sa suprugom, a važno je da to znate da učinite na pravi način. Od optuživanja i svađanja nema ništa. Morate znati da se zauzmete se za sebe, ali da pritom zadržite dostojanstveni nivo. Ako niste sigurni u svoje komunikacijske veštine, konsultujte se s nekim kome to dobro ide ili se informišite putem literature.

Zajednička analiza odnosa

Nakon prolaska prvog perioda vaše ranjivosti (vremenski period zavisi od žene do žene i najbolje je ono koje odgovara vama), moraćete da sednete sa suprugom i napravite malu retrospektivu vašeg odnosa. Zašto se dogodila prevara? Šta joj je prethodilo? Kako ste se oboje osećali u braku pre prevare? Kako posle? Mnogo je pitanja na koja treba odgovoriti, pa uzmite vremena. Ne morate sve razrešiti u jednom danu. Važno je samo da ste oboje iskreni i da pokušate shvatiti ima li smisla da ostajete zajedno u braku.

Napravite novi sporazum o monogamiji

Ako ste odlučili da ostanete zajedno, svakako napravite sporazum o monogamiji. Vaš novi sporazum na neki način će razjasniti sva neizgovorena očekivanja koja su i dovela do izdaje i povrede osećanja. U taj sporazum možete uključiti sve što vas dvoje smatrate da je važno za vašu zajedničku budućnost. Sporazum neka bude na papiru jer će tako biti vidljiv znak novog početka. Upravo to i je poenta sporazuma - ne nastavljate tamo gde ste stali, nego idete ispočetka.

Prošlost neka ostane u prošlosti

Budući da ste braku dali novu šansu, nemojte ga onda kasnije opterećivati prošlošću. Ako stalno budete podsećali supruga da je zgrešio, a on vas da stalno to prigovarate, ponovo ćete se naći u slepoj ulici. Prošlost ostavite u prošlosti. Njoj nema mesta u budućnosti i jedino tako možete imati srećan život i zdrav i stabilan brak.