Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuda ide generacija Y?

Još nemaju trideset godina. Ima ih 78 miliona i 24 sata dnevno su online...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pripadam generaciji X. Tako kažu zato što sam rođen između 1961. i 1981. godine. Istina, na samom početku ove kategorije, tako da bi me rado svrstali u baby boomere, koji su rođeni posle rata, ali nekako su mi draži ovi mlađi. A i onako kako opisuju X generaciju, više osećam da im pripadam.

Ne volim generalizacije i svrstavanja u klišee, ali kažu da je baš to karakteristika generacije X, sa čime moram da se složim – odlikuje nas individualistički duh koji vrednuje slobodu, ne podosi lažne autoritete i mikromenadžere na poslu. Gledali smo sa blagim podsmehom na roditelje radoholičare, zadržavši pri tom umerenost i odgovornost.

Vozili smo bicikle bez kacige, autostopirali do mora bez straha, kasnije vozili automobile bez sigurnosnih pojaseva i airbagova, pili koktu svi iz iste flaše, paradajz je imao ukus i bilo ga je na pijacama u januaru, a postojao je i kultni nedeljni porodični ručak. Vraćali smo se u pristojno vreme kući iz provoda – to je vreme kada klinci sada izlaze. Nije bilo mobilnih telefona, sa strahom smo gledali prve kompjutere, čestitali novu godinu čestitkama UNICEF-a, krali kao klinci trešnje kod komšije, a ne komšijski wireless. Nismo mogli ni da pomislimo da za školske probleme tražimo od roditelja da nas pokrivaju, roditelji su bili na strani profesora.

Ako osećate nostalgiju u mojim rečima, u pravu ste, nekako je bilo lakše, kao da je bilo manje pritiska, živelo se opuštenije, ali nostalgija je zavodljiva lažljivica. Kada ove priče ispričate današnjim klincima, zapitaju se kako smo uopšte živi.

Opisivali su nas u ozbiljnim analizama i mnogobrojnim člancima kao cinične, razočarane, pasivne i nemoralno buntovne (ne iz ideala). Nevelika po broju, generacija X bila je vaspitavana u duhu sveže prihvaćenog razvoda, u senci hladnog rata i gušenja seksualne revolucije pred naletom side. "Svaka generacija zamišlja da je inteligentnija od one pre nje i mudrija nego ona koja dolazi posle nje", kaže Orwell.

Generacija Y hoće sve, sad i što brže

Generaciji Y, ili kako ih još u anglosaksonskoj literaturi zovu – Why Generation, Millennials, iGeneration, eGeneration – pripadaju svi oni rođeni posle 1981. Valjda su dobili ime po tome što su došli posle generacije X, a ne zbog toga što idu otkrivenog stomaka i spuštenih pantalona tako da se lepo vidi znak Y ako ih gledate sa zadnje strane. To su neki novi klinci koji nose proteze sa cirkonima, tetovaže i pirsing na bilo kom delu tela južno od obrva i to nije više prepoznatljiv znak marginalnih grupa, već „obaveza“ roditelja nakon uspešno završenog sedmog razreda.

Zameraju im nepismenost, govore u skraćenicama LOL, BRB i OMG – koje samo oni razumeju, u njihovom govoru reč cool pokriva mnoga značenja, engleske reči i fraze uveliko preplavljuju njihov jezik. Do svoje 18. godine videli su oko 500.000 reklama, u jednoj ruci drže iPod, šalju MMS drugom rukom.

Sada imaju skoro 30 godina, a futuristička statistika polako skida osmeh i donja vilica prati zemljinu težu: kome li su se ranije generacije obraćale za odgovore ako se zna da se mesečno na Googleu postavi 2,7 milijardi pitanja! Količina tehničkih informacija koja se sada udvostručava svake dve godine 2013. godine dupliraće se svaka 72 sata, pa će dovoljno biti samo da na trafici ili na eBayu kupimo čip i govorićemo perfektno japanski u Japanu.

Zbog svega toga očekuje se da sadašnji učenici do svoje 38. godine zamene 10 do 14 radnih mesta, a baviće se čak i poslovima koji nisu ni postojali pre desetak godina. Radiće se svuda, jer radno mesto je tamo gde je laptop nove generacije. Velike kompanije zapošljavaće talentovane, njih će pratiti od 16. godine i coachovati ih tako da pokažu sve kapacitete. Da, Facebook generacija je spremna na to! Postali su opinion makeri na blogovima, a marketinški stručnjaci ozbiljno ih proučavaju jer su baš oni ta armija koja će kupovati ne samo šareno i novo, već i visokokvalitetno. Svi koji se bave budućnošću posla moraju da prihvate novu revoluciju na radnom mestu, koju diktira njihov odnos prema autoritetu i posebna zahtevnost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity