Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 signala da ste u vezi sa narcisom

Statistike govore da narcističkog poremećaja ličnosti ima svega 1%. Ipak u ovo naše doba dominacije pojedinca mnogi muškarci u sebi mogu da prepoznaju neke Narcisove karakteristike…

 Izvor: Foto: Profimedia

Kada je Narcis umro, došle šumske nimfe i zatekle dotle slatkovodno, jezero pretvoreno u krčag slanih suza.
– Zašto plačeš? – upitaše šumske nimfe.
– Plačem za Narcisom – reče jezero.
– Ah, nimalo nas ne čudi što plačeš zbog Narcisa – nastaviše one. – I pored toga što smo mi sve stalno trčale za njim po šumi, ti si bilo jedino koje je imalo prilike izbliza da posmatra njegovu lepotu.
– Pa, zar je Narcis bio lep? – upita jezero.
– A ko bi osim tebe mogao to bolje da zna? – odgovoriše iznenađene nimfe. – Na kraju krajeva, on se svakoga dana s tvojih obala naginjao nad tobom.
Jezero je na trenutak zaćutalo. Najzad reče:
– Ja plačem za Narcisom, ali nikad nisam primetilo da je Narcis lep. Oplakujem Narcisa zato što sam, uvek kada bi se on nagao nad mene, moglo u dnu njegovih očiju da vidim odraz svoje sopstvene lepote.
– Lepe li priče – reče Alhemičar.

Paolo Koeljo, Alhemičar

Svi mi smo pomalo narcisi – biti svestan sopstvenih vrednosti čuva samopouzdanje. Treba ipak razlikovati ekstremni narcizam, koji se u psihijatriji zove narcistički poremećaj ličnosti, od narcističkih crta ličnosti kod zdravog i često vrlo uspešnog narcisa. Autentični self kod zdravih je kreativan, spreman da misli o drugima, da saoseća i oseti zrelu ljubav. Patološki narcis je fokusiran samo na sebe i zahteva da mu se vrati falsifikovana sopstvena idealizujuća perfekcija.

Narcistički poremećaji ličnosti imaju lažni, grandiozni self, koji su formirali nemirni duhovi detinjstva. Pravi self narcisa je u stvari slab, on je nesiguran i mali, ponaša se kao nezrelo, „dragoceno“ dete. Kod narcisa, više nego kod bilo koga, važi moto da cilj opravdava sredstvo. Neuspeh kod narcisa izaziva stid, on sebe kažnjava, ne zbog maltretiranja okoline, već kad oseti da nije Bog.

Iako zvanične statistike govore da narcističkog poremećaja ličnosti, koji je inače znatno češći kod muškaraca, ima 1% u opštoj populaciji, u ovo vreme narcističke civilizacije mnogi će u sebi prepoznati neke njegove karakteristike. Ako je vaša veza kao oluja koju smenjuje mirno more u kojem se odjednom pojavi jato pirana, ako preplavljujuća kupka emocionalnog saharina prelazi u indiferentnost, otuđenost i dijaboličnu erupciju besa, a zatim, možda, ponovo u ljubav, zapitajte se ko je pored vas.

Prepoznajte narcisa: 9 signala da ste u vezi baš s njim

Socijalne interakcije

Mnogo govori, uglavnom o sebi, često koristi zamenicu „ja“, ne postavlja pitanja jer ga drugi ne zanimaju, u toku razgovora zna tek tako da ode, možda da sebi sipa piće, a da i ne pita šta vi pijete. Na e-mailove ne odgovara, osim kad mu nešto treba, zaboravlja važne datume. Ako želite nešto da mu kažete a postoji bilo koji elektronski uređaj koji radi u blizini, neće vas primetiti i čuti. Ponekad ćete se zapitati da li ste normalni kada vidite dva lica istog gospodina, koji može na žuru da ima šarm i da bude smiren, a da kod kuće bude samo okrenut sebi.

Precenjene ideje veličine

Često vide sebe na visokim položajima, jer misle da to zaslužuju. Pre nekoliko dana čuo sam od jednog biznismena srednjeg kalibra da ozbiljno misli da će jednog dana biti predsednik države.

Zahteva stalno divljenje

Jedna od čestih potreba, koja predstavlja derivat  potrebe za potvrdom identiteta izražene kod svih ljudi, ovde je dostigla maksimum. Narcis je stalno u potrazi za komplimentom, ali izostaje reciprocitet.

Samo najbolje je za njega

Da li je to mesto u loži na premijeri, najbolje mesto u ekskluzivnom restoranu, poznanstvo sa poznatima. Nećete ih nikad videti da stoje u redovima.

Preokupiranost fantazijama

O, kako su oni dobri glumci! I neka vas ne čudi kada vas opčini njegova priča na početku veze, kada je idealizacija najjača (i kod vas i kod njega) i kada uspeva da vas ubedi da ste vi ljubav njegovog života. To su reči koje miluju, ali kada shvati da ste osoba od krvi i mesa... Suviše dobro da bi bilo istinito.

Manipulacija

Iako na početku ima dobre namere, kasnije shvatite koliko je sklon manipulaciji. Manipulacija se razlikuje od uticaja – uticaj je win-win, a manipulacija je win-lose model ponašanja. A vi ste ti koji gubite zbog njegovog nedostatka obzira prema tuđim osećanjima i empatije u tragovima. Kad god je nežan i fin, znajte da mu nešto treba.

Centar sveta

Narcis nije voleo sebe. Narcis je voleo svoj odraz u vodi, on opstaje u svom sjaju dok god ima uspeha, dok god mu se aplaudira, dok god mu se dive. Sve se okreće oko njega.

Kontrola

Kada otkrije da vam se nešto sviđa, zaboravite da ćete to dobiti. Ako zna da volite bioskop, setićete se za par godina da ste poslednji put gledali film u bioskopu pre početka zabavljanja. Ali on to ne radi iz sebičnosti, već iz ljubomorne potrebe da se prvo ispune njegove želje, ono što on voli.

Nema reciprociteta

Zbuniće vas što, kada mu kažete da ga volite ili mu pokažete nežnost, počinje da se ponaša agresivno. Ovo je zbog nemogućnosti da vam  uzvrati istom merom i tada se, baš kao i kada mu se uskrati ljubav, pojavljuje tzv. reaktivni narcistički bes. Privlače ga vulnerabilne, nestabilne žene, koje vidi kao inferiorne i neugrožavajuće. One najlakše hrane njegov narcizam. I kada narcis to uoči, već su uhvaćene u zamku, a zavisnost dolazi kasnije, zbog toplo-hladnih talasa u ponašanju.

Lečenje narcističkog poremećaja ličnosti

Ako želite prihvaćenost, ljubav, priznanje vaše ličnosti, najbolji savet je da pobegnete glavom bez obzira, jer su šanse da to postignete minimalne. Ni psihoterapeuti ne mogu da postignu izlečenje. Lečenje narcističkog poremećaja ličnosti je oksimoron. Ako i pristane na terapiju – što može da se desi samo posle nekog poraza – njegov osnovni cilj je da povrati reakcije drugih i prethodno stanje „džina na staklenim nogama“, ne i da bilo šta promeni u sebi. Kako i da promeni kad je savršen! Obično kaže da je bio naivan i glup što je dopustio da mu se to dogodi.

Kako da razgovarate sa na rcisom

# Ne zahtevajte ništa, očekujte malo

# Jasno mu postavite granice, odredite koliko hoćete da mu date i držite se toga

# Slušajte mnogo i sa posvećenim razumevanjem

# Često ga hvalite i divite mu se

# Otkrijte u čemu mu se iskreno divite

# Ne budite zbunjeni njegovom samousmerenošću, to je vid samolečenja slabosti

# Zbog njegove osetljivosti na frustracije budite spremni da mu ispunjavate želje

# Izbegavajte ljutnju, svaka konfrontacija mora biti kontrolisana i mirna. Treba izdržati cunami njegovog besa.

# Nikad ga ne suočavajte sa manama, to ne proizvodi ništa dobro. Kako da dobijete ono što želite

# Budite vrlo konkretni i precizni

# Znajte šta on želi, obezbedite mu to ako ste u stanju i tek onda možete da zadovoljite svoje potrebe

# Ubedite ga da će se u onome što vi želite naći i za njegovu dušu nešto. Dobar marketing za zadovoljenje njegovih želja, npr. kako ćete lepo izgledati u novoj crvenoj haljini samo za njega, kako želite da njemu budete lepi

# Da li ste spremni na sve to? Odredite svoje granice – do koje ćete mu se mere prilagođavati, odnosno prihvatiti ono što možete i odbaciti ostalo. Uvek imajte na umu da Narcisa ne možete promeniti, osim u maloj meri njegovo ponašanje, i to samo promenom svoga, strpljivo, istrajno, bez ljutnje i zahteva. I inače, niko se nikad nije promenio zato što je to neko zahtevao od njega.

# Pokušajte da povećate broj i trajanje trenutaka kada Narcis ima spuštene zidove i kada se ponaša u skladu sa vašim potrebama. Šta je to što čini da se on tako ponaša? Koje je to vaše ponašanje koje to izaziva?

# I zapamtite možda najvažnije: ne možete imati vezu sa narcisom koja ima značenje za njega. Naravno da možete ostvariti vezu koja ima značenje za vas. Od toga koliko vam to znači zavisiće i motivacija za ostajanjem i podnošenjem patnje.

I konačno i još jednom, znajte kada da odete; postavite sebi neka pitanja, npr. koliko često se osećam tužno, optuživano, zapostavljeno, nezadovoljno i razdražljivo? Ako to predugo traje i svi mostovi koje ste pravili preko uzburkane vode nisu uspeli, vreme je za donošenje odluke. 

Tekst: dr Zoran Ilić

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity