Reči se teturaju kao pijanci, posrću pred zubnim bedemima – teško oblikuju u smislene forme, uprkos želji da se isprepliću sa tuđim. Tri tačkice propraćene mučnim dramskim pauzama. Misli zamršene na čvoriće, kao pertle od patika – „zatvoreno zbog popisa“ i knjiga „žalbi“. Glava? – u kontrapostu. Obasipamo se pomućenim monolozima kao novogišnjim konfetama, pa šta uspemo da apstrahujemo iz pozadine. Iako se regulišu saobraćajne veze sinhroniciteta: telepatije, intuicije – te se bolje sporazumevamo na „višim“ ravnima nego verbalnim – postoji težnja da se zalepimo za pogrešan detalj i na njemu udarimo klimave logičke temelje. Iluzije sa hipnotičkim dejstvima, vrebaju i opijaju kao čokoladni likeri... ali, ovog puta nimalo naivne – kako ih možemo permutovati sa stvarnošću i na njima izgraditi izuzetno snažna ubeđenja. Napišemo ozbiljnu doktorsku disertaciju, a potom se ispostavi da je tema „promašena“. Mašta ume da odvede do nedođije, a put natrag nije uvek jednostavan. Procene, zaključci se vrpolje između nesigurnosti, neodlučnosti, nejasnoća... jer je sama fabula nedovoljno razrađena. Rasplet kao oštećena gramofonska ploča. Para nam ušnu školjku pucketanje, baš kod onog važnog stiha. Fali puzla... ili dve... “Vredi li se upuštati u tumačenje stvari, kojima nismo u stanju da sagledamo obim?“ 

Definicije i konkretizacije generalno postaju problematične, čak i za okorele racionaliste i praktičare. Zbunjenost uzima danak, iako pokušavamo da budemo objektivni, hladne glave – neko se i samoinicijativno prepušta magnovenjima. Odnosi su glavna tema, a odvijaju se u „lutkarskom pozorištu“. Primamljivi kostimi, venecijanske maske, scenografije... kako odoleti? Život je igra, kaže Selindžer, ali ona koju igraš poštujući pravila. Cosmo pitanje glasi: čija su to pravila, da li su ispravna? Pomisao na društvenu giljotinu se oglašava i prestravljuje, te se pribegava balansiranju – kalkulacijama. Ponešto se radi ili govori u „korist“ sopstvene štete, jer su glavne uloge i dalje nedodeljene, glumci se smenjuju, nema kontinuiteta. Drugi sudeluju u donošenju naših (ne)odluka, polažu prava na naše postupke, a možda i upravljaju našim životom, samo što negiramo tu „malu“ činjenicu. Čak i da nećete to da dopustite ili vam nije svojstveno karakteru – sada ipak koči međusobna zavisnost. Pojedinci stavljaju „španski zid“, iako nisu ni izgletovali fasadu – da zamažu oči, neka bar izgleda lepo i baš onako kako to njihovo „JA“ hoće. Ličnoj nesigurnosti i nezadovoljstvu se pruža jak alibi, gurkanje crvića sumnji, kliše inverzije – sve taktike su u opticaju. Mnogi bi da zadovolje obe (zavađene) strane, da izbegnu neminovne konflikte – a tim gestom ih upravo i privlače. Sistem vrednosti i verovanja krizira: moralne dileme, nedoumice, potreba za prilagođavanjem, ali i sukobi bazirani na različitim shvatanjima (političkim, religioznim, pravnim).  Ipak, neko će se naći između dve ljute vatre, jer se ponaša kao nacionalni izdajnik. Ubod na „kaktus – reč“ sledi već 10. / 11. septembra (dva prilično stresna dana), kada se javlja potreba za postavljanjem ultimatuma (bez namere da se dalje pregovara u prazno), da se raspletu zamršene okolnosti u okviru partnerskih odnosa – tolerancija je u minus nuli, a gnev i inat vuku za rukav. Nišani se meta i pali topovsko đule. Agresivnost i osvetoljubivost vlada u vazduhu, kao i sklonost nesrećnim slučajevima.

U prvoj polovini septembra, planete su pomalo melanholične, ućutale su se, izolovale na širokim prostranstvima samoće. Stvaraju akvarele, kišno razmrljane u sivim koloritima, razvodnjavaju ih do prozirnosti. Ljubavno – nadrealistički kolaži, kojima će se otvoriti izložba u noći između 8./9.septembra. Čekamo pun Mesec u Ribama (9.septembar, 02:38h) da poplavi cosmo kupatilo kako dolikuje... pa da se okliznemo na pločicama sa zadovoljstvom, ošamućeni od najdubljih i najskrivenijih fantazija, kojima ćemo regenerisati višeslojni epitel duše, po cenu kobnosti. Snovi planiraju da nam se parazitski polepe po trepavicama sa svojom jungovskom simbolikom, kao oho lepkom, lukavo nas vabeći da prespavamo jutarnje sate i zagazimo u podne zapetljano – obmotani posteljinom, sa kojom se već sada rado mazimo, zagnjurenih njuškica u jastuku. Pijana ćurka lifestyle. Pidžama solo party, izležavanje u krevetu, pasivnost. Poseže se za slatkim infuzijama, penušavim vinima, nikotinom, aromatičnim svećama, romantičnim filmovima, zaljubljuje se u fiktivne likove („The Purple Rose of Cairo“ / Woody Allen ili „À la folie... pas du tout“ / Laetitia Colombani – neke od asocijacija / preporuka), što na ekranu, što u okruženju. Sve ono stilski zapakovano artističkim celofanima mami pogled. Klecaju kolena na šapat poezije. Forme postaju odbojne. Čudesna lakoća nepostojanja – deluje kao savršena ideja. Ako je sami gustirate, onda je to u redu, u suprotnom – ne baš, jer jedna strana može biti povređena na kraju. Karneval maski je u toku – od klovnova i rulje se ponekad izgubi iz vida sap(a)utnik, orijentacija u prostoru i vremenu. Gledali poslednji Kjubrikov film „Širom zatvorenih očiju“? – još jedna od asocijacija za pun Mesec.

Pripremamo se (poslednjih nedelju dana već osećamo) i za duševne nemire, emotional ups & downs, doze anksioznosti, napetosti, vrtoglavice, levitiranje, „high“ fatamorgazmična stanja, dreaming mood, letargičnost (najintenzivnije traje do 10.septembra)... oscilacije raspoloženja kao na ekg nalazu i ganglionske zemljotrese (akcenat na 10./11, 13./14, 17./18, 25.). Od ničim izazvanog optimizma do posrnuća u apatiju i tako vrtložno. Centrifuga veš mašine, tumba uveliko isprane misli i emocije na devedeset stepeni (naročito, 13./14. septembra). Promenljivost je (tokom celog meseca) jedina konstanta. Moglo bi se reći, da je prva polovina septembra u simbolu posttraumatskog stresa posle burnih avgustovskih dešavanja, kao „opuštanje mišića“ nakon intenzivnog napora. Sada treba pokušati „rezimirati“ utiske, bujicu (poplavljenih) osećanja, izvesti zaključak, pronaći pouku... što može biti otežavajuće, jer smo omađijani opštom konfuzijom i nestabilnošću. Racionalnost se potiskuje u drugi plan, realnost se deformiše u skladu sa trenutkom, iako uverenja mogu biti izuzetno jaka. Ego je narušenih konstrukcija, ali se oglašava izvitopereno, u vidu tvrdoglavog poistovećivanja sa sopstvenim zabludama. Zamena teza, uloga, vršenje projekcije, zamagljena ogledala, „verska“ fanatičnost u ma kom obliku, izlažirana humanost i duhovnost koja se kosi sa opsesijama, traganje za potvrdama, podrškom, aplauzom – su samo neke od potencijalnih slika. Samodestruktivne fantazije, navike, eskapističko ponašanje, kriza identiteta, podložnost uticajima, lenjosti,... bežanje od odgovornosti, odlaganje obaveza, nedostatak fokusa, upornosti i jasnih ciljeva. Bajke o zbunjenosti, propraćene iskrivljenom percepcijom, razvijanjem pogrešnih ideala, ideja, bujnom slatkom maštom... koja bi za posledicu mogla ostaviti gorak ukus povređenosti (ili odbačenosti) u ustima – delom, kao maslo prenaglašene subjektivnosti, ali i svesnog uljuljkivanja u vrlo primamljivim iluzijama. Budi se želja za extraordinary iskustvima, potreba da budemo ili pronađemo nešto „posebno“, a kako bi se zanosne dimenzije produbile, ne biraju se načini i sredstva (najgora opcija je u posezanju za alkoholom, opijatima, izazivanjem „halucinacija“). Šećerna vuna uprkos karijesu, ples tajanstvenih senki pri koraku, noćna predoziranja kafenim mislima, leškarenje na roze oblačku – samo da dušek nema federe, pa da se ne ušinemo na kraju. Negovanje nade i poveranja u „više sile“ je ok, ali do zdravih granica – inače bismo mogli zažaliti za propuštenim prilikama (ispred nosa) koje se nameću, ali zahtevaju borbene strategije, ulaganje napora, konkretne poteze.

Demotivisanost i ublažena volja iniciraju i oslabljenu snagu, primarni nagoni za samoodržanjem popuštaju. Brzo se odustaje, fali posvećenosti, ali i nesigurnost blokira akciju. Idealizam je rasplinut u svim sferama, naročito na planu emotivnih odnosa i ovog puta može voditi u provaliju. Želja da se ostavi trag u svetu, pečat, da se poveže sa nečim „iznad“ je ogromna, da se postane nešto „posebno“, drugačije... što može (kasnije) uroditi ogromnim razočarenjima, ako se previše zanesemo ili precenimo svoje sposobnosti (naročito oko 21./22.septembra – kada prenaglašeni optimizam može biti vrlo poguban). Nepraktična i nerealna strana naše ličnosti se budi, te smo skloniji (samo)obmani – glavna pretnja tokom čitavog meseca (sa akcentom na pun Mesec). Ipak, tolerancija, empatija je prisutna (do 10.septembra), jaka želja za harmonijom i mirom, podsvesno osećanje da se moramo žrtvovati za nekoga – dame će se latiti tog posla. Mentalni napori iscrpljuju, te ukoliko ste, recimo, student – na momente ne znate ni šta ste pročitali. Rutinski poslovi lakše padaju, iako može biti previda, potkradanja grešaka. Rad, dužnosti, sve ono što se „mora“ – postaje vrlo mrsko. Koncentracija nije na zavidnom nivou i patimo od ozbiljne meteoropatije. Lako se umaramo (teško odmaramo), telo je osetljivije, imunitet takođe, pa se mogu oglasiti hronične boljke (naročito psihosomatske bolesti). Osećanje bestelesnosti, malaksalosti, neproduktivnosti pretežno vlada do 10.septembra. Okorelim insomničarima sledi žuta minuta, iako će mnogi osetiti iscrpljenost i nagomilani umor. Znate one dane kad se probudite sa željom da prebacite jorgan preko glave, kad ste najstrašnije lenji ili niste sposobni ništa da odradite? Glava kao da ne pripada vašem vratu. Snovi mogu biti živopisni, neobični, zbunjujući, kako će podsvest biti aktivna i treba ih uzeti u razmatranje, ali obazrivo – jer postoji pretnja da ih pogrešno protumačimo. Zapišite detalje, ali se kasnije pozabavite analiziranjem. Intuicija je mač sa dve oštrice ovih dana i teško ju je usaglasiti sa logikom. Senzitivnost je naglašena, te nas ma kakva ružna – teška ili nesrećna slika (počev od filmova, emisija, muzike, vesti...) može ozbiljno potresti, uticati na raspoloženje, depresivnost... kao što obratnom stimulacijom – dolazimo u jedno smooth stanje. Znate kako se mirna površina vode jednim doticanjem sva uznemiri? Od onog ko je dotakne, zavisi vrsta uzbuđenja. Pod aspektima (ovih dana) lako se apsorbuju energije, empatija je naglašena, deli se tuđa patnja, radost... ali možemo biti „napadnuti“ od strane pijavica, koje se trude po svaku cenu da doprinesu lošim vibracijama – nije baš cool da budemo krpa za brisanje (tuđih) podova, zar ne? Psiha dosta trpi, nekontrolisano se „olakšava“, neuravnotežena je... te će biti napetosti i bez posebnog razloga. Nešto vas pritiska u grudima, otežano dišete – iako niste pretrpeli konkretni stres, neprijatnu okolnost. Ako vas ne spopadne kakvo lično neurotično stanje, možda vas okrzne nečije ludilo iz okruženja, u kom ćete ni krvi ni dužni učestovati. Možda ste vi pribrani i smireni, ali da li je sagovornik? Mnogi sada guraju vatice u ušne školjke. Mera neće biti najjača strana. Tokom ovog perioda privučeni smo labilnijim tipovima ličnosti – ukoliko ih još nismo registrovali, sada ćemo imati priliku da ih upoznamo. Šarene teorije vs ozonske rupe u praksi. Ukoliko nečije loše a ustaljene postupke i ponašanje opravdamo na račun osećajnosti, tolerancije, mogli bismo da se nađemo u nebranom grožđu. Ne zaboravite, zablude su sada neprijatelj iza zavese. „Energetski napadi“ su mogući, pa pokušajte da se izolujete, zaštitite na ma koji način, pozitivnim afirmacijama, okretanjem pozitivnim ljudima... spiranjem „prljavština“ ispod tuša. Preti glad, pa će neko pokušati da vam otopi emocije, koje vam je ujedno zamrzavao – a to nije poslednji put. Vizuelizacije bi mogle biti korisne, aromatična ulja, čajevi za detoksikaciju organizma. Obratite pažnju na ishranu, kako su moguća trovanja, naročito tečnostima. Sistem za varenje je kritičan. Sobzirom da smo u jeku „nestajanja“ ljudi – pun Mesec može biti kritičan, pa pazite kuda se krećete sami.

A Ljubav? Ofelijina drama na repertoaru. Imali svog Hamleta ili ne – došlo onih pet minuta, koji nas ozbiljno provociraju da se zaljubimo u sam pojam ljubavi, pa koja se žrtva nametne na putu kao idealno ogledalce za projekciju naših najlepših snova. Ljubavnik nije ono što bismo hteli da jeste, ali zašto ga ne bismo sami napravili od najmekše gline, boje, peska, školjki, korala? Gotovo je nemoguće kroćenje zabluda i ono preventivno spašavanje. Dopuštamo sebi parče luksuza da vidimo ono što bismo voleli da vidimo (čak, iako negde svesno / nesvesno znamo da uopšte nije tako). Kao što će neko potegnuti za flašom dobrog vina (kako Frida Kalo reče: I drank to drown my sorrows, but the damned things learned how to swim), neko drugi poteže za stimulativnim fikcijama. Malo skrovište kao „must have“ kad prigusti, kad se otapaju nade i kada dani počinju da se ne razlikuju. Bežanija u neku intermundiju izmedju postojanja i nepostojanja – mnogima primamljivo zvuči. Snažan zanos je sada ekvivalentan snažnom razočarenju. Posrćemo nad dubokim ponorima duše. Možda upadnemo u provaliju, možda se samo zateturamo usled poetične vrtoglavice nad istom – opasnost nam preti, pa kako god okončali. „Čemu moji talismani: bavljenje književnošću, nepouzdana erudicija, učenje reči koje je koristio oštri sever da opeva svoja mora i svoje mačeve, vedrina prijateljstva, galerije Biblioteke, obične stvari, navike, mlada ljubav moje majke, ratničke seni predaka, bezvremena noć, ukus sna? Biti sa tobom ili ne biti sa tobom je mera moga vremena. Već se vrč razbija na izvoru, već čovek ustaje na cvrkut ptice, potamneli su oni koji gledaju sa prozora, ali tama nije donela spokoj. To je, već znam, ljubav: nemir i olakšanje kad čujem tvoj glas, čekanje i sećanje, užas življenja u budućnosti...“ – znate kako je Borhes bio zaljubljive prirode? Kada je čuo da se (jedna) njegova velika ljubav verila, otišao kod zubara i povadio sve zube. Ludilo? Tako ćemo i mi sada, uprkos strahu od zubara.

Šta god vam se dešavalo tokom punog Meseca – prihvatajte sa rezervom, ne zalećite se u startu. Stupanje u nove veze (brak) treba izbeći ovih dana, a postojeće trpe neku krizu i može se uplesti u ljubavne trouglove. Setite se i šta vam se dešavalo krajem februara – jer neki odnosi, koji su započeli u to vreme, ponovo dolaze pod lupu. Pod ovim uticajima smo najintenzivnije tokom 8. – 12.septembra. Od 15.septembra se razum vraća, naročito oko 21. kada težimo ozbiljnijim, realnijim odnosima, u kojima ćemo znati šta dajemo, šta primamo, ali koji će biti zabojeni dužnostima, obavezama, izvesnim uslovima. Čist račun – duga ljubav. Tolerancija splašnjava i nismo više tako voljni da se žrtvujemo, vodimo se logikom, sigurnošću, odbacujemo romantiku. Emocionalno zadovoljstvo dolazi kroz rad ili u radnom okruženju. No, da stvar bude komplikovanija, od 17. – 27.septembra, muškarci preuzimaju ulogu „idealista“ (žene su do 12.septembra u njoj), pa se nekako sve vreme mimoilazimo. Potraga za soulmateom tokom septembra nije baš najzgodnija i može nam nagristi veru, optimizam (dotok istog stiže krajem septembra). Pitate se šta je sa muškarcima tokom punog Meseca? Nisu baš pristupačni. Da pročitamo jedno ljubavno pismo, sve će vam biti „jasnije“ u opštoj konfuziji...

„Gospođo Vineti, ja sam pobegao odande. Ne mogu više da se pretvaram. I devojčica tvrdi da sam zaljubljen u Vas. Uopšte ne spavam. Neprestano pokušavam da shvatim koga volim. Posle, kad svane, potpuno mi je jasno da vas volim obe. Ovo pismo je verovatno moj poslednji jauk Vama. Na vratima sam napisao: zabranjen ulaz, zarazna bolest ~ tuga. Vaša najlepša pisma, poklonio sam deci da prave laste... Molim Vas, pročitajte „Umor“ Fentona Džonsona i biće Vam jasno. Juče sam bio Crnac, danas sam Eskim i strahovito mi se jedu foke. U jednom trenutku, kad sam raskrvario ruke, jer došlo mi je bilo da pokidam zavoje, pa da opet lupam dolakticama po čašama... učinilo mi se da ste mi potrebni... Dođe to tako. Dva dana sačekivao sam vozove iz Beograda. Posle sam opet mislio na onu devojčicu. Dva dana sačekivao sam vozove iz Zagreba. Onda sam sasvim pobrkao red vožnje i vas dve. Neki me železničar, koji je išao u školu sa mojom sestrom, prepoznao i vodio me svojoj kući, da jedem kuvanu hranu. U restoranu na pijaci, kupovao sam žive ribe iz akvarijuma i vraćao ih u Dunav. Posle više nisam imao novca, pa su mi davali samo po jednu ribu na veresiju. Tako je išlo neko vreme. Najzad sam pronašao najčudnije kafane na svetu. Ne znam gde smo sve bili, samo znam da se jednom Miši rodio sin, a to je onaj Miša, što je po najgoroj vejavici, skinuo u parku košulju i prolaznicima nudio da im pokaže svoje srce, samo ga niko nije razumeo, ni obukao... Ima jedna zena, što misli da je zaljubljena u mene i ponekad navrati popodne. Upali novine, stavi ih u peć, a vrata ostavi otvorena i kaže: sad se igramo Ivice i Marice... Ona voli kamine. Videla je jedan lep kamin u nekom filmu, pa tako pokušava da sebi načini nešto slično. Pošto na kraju nigde ne možemo da nađemo vešticu, da je gurnemo u vatru, stvari se događaju kao u lošim melodramama: ona je sumorna, a ja je tešim... Svaki put moram drukčije da je tešim. I to je umetnost, naći joj svaki put novi izlaz iz nemogućeg. Jednog dana napisaću knjigu Utehe.“

Period od 10. – 18. septembra (i 24./25.) je jako izazovan za komunikaciju, zahteva selekciju ljudi, menjanje kriterijuma, pristupa. Uslediće poneko razočarenje i poneko zbogom, ali se formiraju i novi odnosi (20/21,30). Ovo je odličan test – da se uverimo ko nas to zaista voli & poštuje i u dobru i u zlu, da u(s)poznamo bolje svoje prijatelje, kolege, saradnike, partnere… ali i sebe same. Šta nas to privlači ili odbija od ljudi. Gde su naše granične brane? Ili kako reče jedan Mars u Škorpiji: “Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš – progutaj je odmah. Ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu.” Izbegnite agresivni pristup, ne vređajte se i ne primajte sve k srcu. Budite ljubazni i prema namćorima. Ko se naroguši na vas, vi uzvratite osmehom. Polako, ima vremena i za ostvarenje vaših zamisli. Sačuvajte unutrašnji mir, jer to je ono što će nekome zasmetati. Ako nekome nije dan, ne mora i vama da ne bude. Uostalom, agresivnost je samo posledica (subjektivnog) osećanja neadekvatnosti, neprihvaćenosti, odbačenosti, frustracije i samog neumeća da se živi u harmoniji. „Napad je najbolja odbrana“, ali i pokazatelj mnogo čega. „Psihijatrijske analize“ se slabije vare u ovom periodu. Dobronamernost se može shvatiti kao pakost, ljubomora... dok se lična nesigurnost, osećanje krivice (koje će biti prilično aktuelno), sve ono nesavršeno, devijantno u nama samima, burno oglašava – ili kroz zamenjivanje teza ili samosažaljevanje. Možda ćete biti iskritikovani od strane osobe, koja kao da nema ogledalo kod kuće ili ćete sebe potcenjivati previše. Mera je poželjna, kako god. Imajte u vidu, da nisu svi spremni da se suoče sa sobom i da imamo različite poglede na život, ma koliko mi bili u pravu ili ne. Zato, ako je neko nezadovoljan svojom frizurom, a vi blistate – nemojte da vas iznenadi poneki zajedljivi komentar, kako vam je pređašnja boja kose, ipak bolje stajala. Ne vređajte se, ne upadajte u vatru. I pohvale, komplimenti se sada štede. Sa druge strane, biće i onih hronično nezadovoljnih sobom, iako im, ama ništa, ne fali. „Gde baš sada ta bubuljica po sred čela, kada imam bitan sastanak? I na šta ličim na ovoj fotografiji, kao da je iz lične karte?!“ Da li je ta bubuljica uopšte toliko primetna i ta fotografija baš toliko loša? Iz jedne krajnosti u drugu – anyway, bitka sa samopouzdanjem i strahovima je tu (a u strahu su krupne oči). Treba obratiti pažnju i u saobraćaju.

Druga polovina septembra je bezazlenija kada govorimo o zabludama i nadrealizmu (stim da ih treba držati na oku od 17. – 27.), a i stiže dotok energije, posebno od 25.septembra. Kraj meseca je dinamičniji, socijalizovaniji i pripremamo se za oktobarske eklipse (koje će potegnuti i dešavanja iz aprila) – te se vraća samopouzdanje, stimulisane su promene, nova sudbinska dešavanja, ljubav je u vazduhu... zato se strpite i umirite. Pokušajte da se fokusirate na rad, obaveze, kratkoročne planove i sve ono što vam je egzistencijalno bitno, ali i objektivno rešivo, ma kako vam išlo traljavo. Septembar nije najveseliji, poprHooilično je sumoran i monoton, neće biti specijalnih „bum – tras“ dešavanja (možda nagoveštaja), ali se možemo iscrpeti maksimalno, što od sopstvenih misli, što od kolektivne apatije, zato nađite sebi zanimaciju produktivnog tipa. Svakako, ovaj mesec je zatišje pred veliku buru. Trenirajte strpljenje i štedite energiju. Pun Mesec i aspekti tokom prve polovine septembra najviše utiču na Blizance, Device, Strelčeve i Ribe (odnosi se na ma koju ličnu planetu) – uticaji su do dve nedelje, kada će vam se već nešto iskristalizovati. Od 10.septembra pažnja se preusmerava na Ovnove, Rakove, Vage i Jarčeve, od 27.septembra na Bikove, Lavove, Škorpije, Vodolije. Srećno svima!

Autorka: Cat, ceo tekst na Cat's Astrology blogu