Ovo je jedna od najpopularnijih svetskih kuhinja, sa razlogom naravno. Vrlo je ukusna, lagana, a u većini slučejeva jednostavno se i priprema. 

Kolika je popuarnost ove kuhinje svedoči i to da u svakoj svetskoj metropoli, pa i većem gradu, postoje restorani iitalijanske kuhinje.

Ipak, većina ovih restorana uglavnom nudi razne paste, pice i rižota. Čak i oni tradicionalni retko u ponudi imaju neko od čuvenih jela koja se konzumiraju diljem zemlje, a to su ukusni cannoli, odrezak sa Milanese sosom i mnoga druga jela. 

Zato pogledajte šta još treba obavezno da probate sledeći put kada se nađete u Italiji:

1. Mozzarella di bufala

Mozzarella di bufala ili bufalo mocarela je sir koji se dobija od posebne vrste krava, koje se uzgajaju u mediternaskom delu zemlje.  Bogatiji je ukusom i kremastiji od običnog mocarela sira.

foto: Profimedia

2. Arancini

Spoljni omotač arancinija se sastoji od prženih prezli, a iznutra je napunjen kremastim pirinčem, sirom i mešavinom sosova. Njaaaam!

foto: Profimedia

3. Turrón

Nešto poput slatkiša, turrón se servira u komadima koji se sastoje od meda, šećera i belanceta prošaranih pistaćima ili bademima. Ovaj slatkiš naročito je popuparan u prednovogodišnjem periodu.

foto: Profimedia

Koja su to još ukusna jela koja možete probati u Italiji, saznajte na sledećoj strani:

PageBreak

4. Ribollita

Jelo poreklom iz Toskane koje se uglavnom sastoji od hleba i povrća, ribolitta - što u prevodu znači "prokuvano" - slična je gulašu, a često su je sluge pravile od hleba i ostataka obroka svojih gospodara. Što nikako ne znači da nije ukusno, štaviše!

foto: Profimedia

5. Caffe affogato

Caffe affogate donosi najbolje od oba. Naime Italija je poznata i kao zemlja esperesa, ali izuzetno ukusnog sladoleda. Te je jedan ov vrlo popularnih napitaka ili slatkiša, nismo sigurni kako bismo ga baš tačno definisali - sladoled kafa, koja se pravi jedne od šoljice espresa kojim je prelivena porcija sladoleda.

foto: Instagram/nourishinglovebites

6. Ossobuco alla Milanese

Ossobuco je neverovatno mekan i unakrsno isečeni odrezak teletine to jest kolenica. U Italiji se često servira u milanskom stilu, što znači da je natopljen belim vinom, povrćem i čorbom, koji zajedno čine ukusan preliv.

foto: Profimedia

7. Cannoli

Poreklom sa Sicilije, cannoli su tipično italijansko pecivo koje se pravi od hrskave kore posute šećernim prahom, a punjeni su slatkim kremom koji se obično pravi od ricotte - jednom od najpopularnijih vrsta mladih sireva u Italiji.

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/