Lanene semenke su bogat izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline i niacina. Sadrže i brojne minerale - magnezijum, mangan, fosfor, selen, gvožđe, kalcijum i cink.
Važno je istaći da je lan odličan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se složenim biohemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline koje takođe višestruko povoljno utiču na organizam, ublažavaju upale i bol vezanu za artritis, osteoporozu, migrenu.
Omega-3 masne kiseline takođe imaju uticaj na snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, a pojedine studije pokazuju da pozitivno može uticati i na dijabetes.
Lan se s pravom može uvrstiti u supernamirnice, jer njegovo bogatstvo omega-3 masnim kiselinama prevazilazi i riblje ulje, a i odličan je antioksidans, pa nije iznenađujuće da ima moć da popravi i žensku hormonalnu sliku.
Izvor: Elle.hr
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/