Pandemija koja još uvek traje još više je naglasila probleme sa kojima se žene svakodnevno susreću. Osim povećane stope nasilja u ovom periodu, ali i povećane vidljivosti tereta kućnog rada, na površinu je isplivao i veliki problem na koji se često žmuri, a to je odnos društva prema menstruaciji i stigmatizacija iste. Ograničenost kretanja i resursa, dovela je do toga da se nepohodnost higijenskih sredstava u nekim zemljama konačno shvati malo ozbiljnije. Irska je ukinula takozvani “porez na roze”, a Škotska je postala prva zemlja u svetu u kojoj je ulošci i tamponi biti potpuno besplatni.

Iako je reč o osnovnom biološkom procesu kroz koji prolazi skoro svaka žena, o menstrualnoj pravdi tek od nedavno počinje da se govori otvoreno i bez sramoćenja, što je zapravo preduslov i neminovnost za vođenje zdravog života svake devojčice. Međutim, ono što ohrabruje je što se i na našim prostorima, ne samo govori o ovome, već i preduzimaju neke konkretne akcije.

Juče je Filozofski fakultet u Novom Sadu postao prvi u Srbiji koji je uveo dostupna sredstva za menstrualnu higijenu za svoje studentkinje, i to zahvaljujući - pa naravno studenkinjama. Nakon sprovedene ankete vezane za reproduktivno zdravlje žena i dostupnost sredstava za menstruaciju, devojke sa ovog fakulteta okupljenje pod imenom Ženske incijativa, rešile su da nešto konkretno i preduzmu. Pomoću konkursa “Šta mi teško” Ministarstva omladine i sporta konkurisale su sa idejom da olakšaju svakodnevicu i studiranje svojim koleginicama i dobile na konkursu. U postu na svom Instagram profilu podsećaju “koliko je bitno da budemo brižne, empatične i svesne ostalih devojaka oko sebe i naših zajedničkih potreba”.

Ovo su mali ali veoma značajni koraci u našoj borbi za reproduktivna i osnovna prava i nadamo se da će se i druge obrazovne ustanove ugledati na inicijativu ovih mladih devojaka!

Hvala devojke!

Tekst: Iva Parađanin