Redovna menstruacija za svaku ženu predstavlja drugačiji menstrualni ciklus koji se nakon puberteta ustalio a naspram njega organizam nastavio da funkcioniše zajedno s promena koje su doneli pubertet i adolescencija.

Menstrualni ciklus podrazumeva period od prvog dana menstruacije do prvog dana pre sledeće menstruacije. Tokom ovog perioda odvijaju se promene u telu žene. Dužina i dinamika ciklusa nije ista kod svih. Menstruacija može da dolazi na svakih 21 do 35 dana i da traje 5 do 7 dana. U prvim godinama, ciklusi često traju duže ili osciliraju u dužini, da bi se tokom godina ustalili i postali redovni. Kako se žena bliži menopauzi, ciklusi se obično skraćuju.

U praćenju i računanju svoje menstruacije i menstrualnog ciklusa može ti pomoći prva aplikacija Ženske inicijative, pod nazivom Pink Flag, koja ti pored edukativnog sadržaja nudi i mogućnost vođenja svoje menstruacije u menstrualnom kalendaru. Sve što je potrebno jeste da navedeš dužinu trajanja tvog ciklusa, datum početka poslednje menstruacije i dužinu menstruacije.
Praćenje menstrualnog ciklusa je važno iz više razloga:

1. Poznaješ svoje telo i emocije

Kako bi utvrdila šta je normalno za tebe i tvoje telo ili da bi uočila nepravilnosti, neophodno je da redovno vodiš evidenciju u kalendaru. Znamo da PMS mnogo oblikuje naše emocije, kroz vreme shvatićeš kako on utiče na tebe, tvoje telo, emocije. Razumećeš promene svog ponašanja, osećanja i znaćeš da je sve u redu - jer samo dolazi menstruacija. Isto važi i za promene koje donosi ovulacija i drugi periodi ciklusa. Ne poredi svoje telo s telima drugarica, koleginica, jer svako funkcioniše na različit način.

Zašto je važno redovno pratiti menstrualni ciklus
Foto: Pexels/Polina Kovaleva  

2. Uvek možeš lako da zakažeš pregled kod ginekologa

Ako se o menstrualnom zdravlju i higijeni vodi računa od samog početka brige o reproduktivnom zdravlju, takav stav ima veliki potencijal da doprinese povećanju osnaživanja žena tokom celog života. Iako se menstrualno zdravlje veoma često vezuje samo za menstrualne proizvode, redovne ginekološke preglede i brigu o reproduktivnim organima, menstrualno zdravlje predstavlja i informisanost o ovim temama kao i potpuno mentalno i socijalno dobro, ili, well-being. Ovakva evidencija će biti važna tokom ginekoloških pregleda, jer ginekolog na osnovu informacija o ciklusu brine o tvom reproduktivnom zdravlju.

3. Brineš o reproduktivnom zdravlju

Ne moramo da te podsećamo da pravilna briga o menstrualnom i reproduktivnom zdravlju sprečava nastanak raznih upalnih procesa i bolesti koje umnogome utiču na kvalitet života. Briga o reproduktivnom i menstrualnom zdravlju je važna, ona predstavlja brigu o higijeni, praćenje menstrualnog ciklusa, odgovorni i zaštićeni seksualni odnosi i redovno informisanje o razvoju tela.

4. Prepoznaćeš određene promene koje se primete na osnovu promene redovnosti tvoje menstruacije

Neredovne menstruacije česte su u pubertetu, dok se ne ustale hormoni koji regulišu menstrualni ciklus. Ukoliko se tvoja menstruacija nije ustalila do toga mogu dovesti različiti menstrualni poremećaji. Postoji više različitih menstrualnih poremećaja koji mogu da utiču na redovnost - amenoreja, menoragija, metroragija, dismenoreja. Praćenje menstruacije će ti pomoći da se osećaš sigurno jer će ti sve promene dati znak da je vreme da ih pratiš i za svaki problem brzo pronađeš rešenje.