U ovo praznično vreme, kad smo svi pomalo uljuljani u toplinu doma i kada se javljaju osećaji želje za pripadnošću, planeta ljubavi nalazi se u ne baš idealnom društvu.

Od 19. decembra krenula je u svoj retrogradan hod kroz znak Jarca, a osim toga se još i šeta pored Plutona, koji je svako malo bolno podseća koliko žudi za onom dubokom pravom ljubavi, ali i koliko je nekima ta ljubav zapravo daleka i nedostižna.

U vreme konzumerizma, Instagrama i ulepšanih priča, ova nas Venera zapravo podseća na onu potpuno drugu stranu, surovu realnost, bez ikakvoga ulepšavanja, bez farse, potpuno ogoljena u svom ne baš lepom izdanju.

Konjunkcija retrogradne Venere i Plutona dogodiće se na 25. stepenu Jarca, u danima od 25. do 27. decembra, kada će nas podsetiti da ljubav nije romantika zasipavanja lepim rečima, skupim poklonima, velikim romantičnim gestovima, nego je ljubav nešto sasvim intimno, ogoljeno, u dubini duše, onaj mali znak i osećaj da se bez te osobe ne može živeti.

Susret Venere i Plutona je pomalo težak za sve vodene znakove koji sanjaju o ljubavi s filmskog platna, jer ovde ona to nije. Ovaj aspekt uči nas da koliko god pokušali nekoga da sklonimo od sebe, na kraju dana, kada ostanemo sami, jedino o čemu razmišljamo upravo je ta osoba.

Ovo je aspekt ljubavi i mržnje u isto vreme, toliko se volimo da ne možemo jedno bez drugoga, a opet toliko činimo jedni drugima bol da ne bismo ni trebali da budemo zajedno.

Ovo je aspekt preživljavanja, disanja za drugu osobu, ali i strah od gubitka iste, jer mislimo da ako nam ta osoba više neće biti u životu, mi jednostavno nećemo moći da nastavimo dalje - što je iluzija.

I sada, poneki, iz tog straha, koriste se raznim igricama, često i nesvesno, manipulatorski, jer žele apsolutno po svaku cenu, da zadrže osobu pored sebe. Često druga strana nije svesna da je uvučena u takav krug pa igra poput lutke na koncu.

Stoga ovih dana budite pre svega svoji, stojte čvrsto na zemlji sa svojim stavovima koji su jasni i glasni, a ako se i pojavi neko ko vas uslovljava, razmislite dobro da li ste s tom osobom iz čiste ljubavi ili samo iz straha da ne ostanete sami.

Jer čak i da ostanete sami, ništa se loše neće dogoditi – i dalje će cveće cvasti i stizati proleće, i dalje će se svet vrteti oko mnogih drugih stvari, a ne samo ljubavi, a vaša nova priča čekaće vas iza ugla.

Izvor: Ana Mandić/astroportal.in