Ozloglašeni retrogradni Merkur se vraća, i to nestašniji nego ikada pre. Iako se radi o planeti komunikacije i logike, postoji njegova problematična strana koja vam je dobro poznata ako znate išta o astrologiji.

Iako retrogradni Merkur tehnički počinje 9. septembra, moguće je da već osećate njegov uticaj. Naime, 20. avgusta ušao je u predretrogradnu senku, što polako počinje da povećava nivo zbunjenosti i komplikacija.

Međutim, kada Merkur službeno postane retrogradan u znaku Vage, to će dodatno pojačati konfuziju te pokrenuti razdoblje razmišljanja i uvida koji bi mogli da vas odvedu na neka čudna mesta. Razdoblje retrogradnog Merkura nije dobro za započinjanje novih projekata, budući da je ovo razdoblje renovacija koje vam omogućuje da rešite zaostatke i pomirite se s prošlošću. Umesto da očekujete da će se sve odvijati prema planu, frustrirajuća kašnjenja i nesporazumi će sprečiti napredak. Srećom, često kada se osećate izgubljeno, možete da se izrodi nešto neverovatno i neočekivano.

U nastavku saznajte koja 4 horoskopska znaka će najjače pogoditi retrogradni Merkur od 9. septembra do 2. oktobra 2022.

1. Ovan

Ovnovi su imali neverovatnu godinu zahvaljujući Jupiterovom putovanju kroz njihovu prvu kuću ega, čime su stekli samopouzdanje u sebe i za svoje ciljeve. Međutim, ovaj retrogradni Merkur nateraće vas da bolje pogledate ljude s kojima delite život. Budući da je Merkur retrogradan u vašoj sedmoj kući partnerstva 9. septembra, to bi moglo dovesti do nesporazuma koji vode u sukobe, posebno ako još uvek postoji nerešena trauma iz prošlih veza. Zapravo, ova retrogradnost može čak uzrokovati ponovno pojavljivanje bivšeg partnera.

Nakon što se Merkur retrogradno vrati u vašu šestu kuću zdravlja i posla 23. septembra, mogli biste se osećati kao da zaostajete za svojim prioritetima. Međutim, to nije nužno loša stvar, pogotovo ako niste pravilno uravnotežili svoju energiju. Vreme je da se ponovno povežete s ritualima koji vam pomažu da se vratite u vašu stoprocentnu formu jer ste predugo gubili vreme.

2. Blizanci

Retrogradni Merkur uvek ima veliki uticaj na Blizance jer se radi o njihovoj vladajućoj planeti. Kada Merkur bude retrogradan u vašoj petoj kući romantike i kreativnosti 9. septembra, to bi moglo da ugasi plamen u vašem ljubavnom životu, ali će vas takođe podstaći da preispitate način na koji se izražavate i kako stičete osećanja prema nekome. Možda će vas čak iznenaditi stari ljubavnik s kojim ćete nastaviti odnos tamo gde ste stali.

Međutim, kada se Merkur vrati retrogradno u vašu četvrtu kuću doma i porodice 23. septembra, to će postati puno intenzivnije iskustvo. Budući da četvrta kuća vlada svime što se događa iza zatvorenih vrata - posebno kada je u pitanju vaše vaspitanje i život kod kuće - ova retrogradnost bi vas mogla naterati da preispitate odnos sa svojim korenima. Možda je vreme da počnete da cenite pozitivne stvari koje ste naučili od roditelja, dok istovremeno prepoznajete neke loše navike koje ste nasledili u tom procesu.

Treći retrogradni Merkur u 2022. najteže će pogoditi 4 horoskopska znaka, proverite da li ste među njima.
Profimedia 

3. Devica

Merkur je takođe vladajuća planeta Devica, što znači da su itekako svesne šta planira ova planeta komunikacije. Budući da 9. septembra postaje retrogradan u vašoj drugoj kući novca i samopoštovanja, mogli biste da počnete da preispitujete svoj odnos prema materijalnom. Iako bi retrogradni Merkur mogao dovesti do određene nestabilnosti, takođe vas podstiče da reorganizujete svoje finansije i preispitate čemu ćete dati vrednost.

Međutim, kada se Merkur vrati retrogradno u Devicu 23. oktobra, konfuzija će se definitivno početi da se povećava. Dok Merkur stvara frustraciju u vašoj prvoj kući ega, možete se osećati kao da imate problema sa samoizražavanjem ili prenošenjem svojih misli. Možda se čak osećate kao da vas progoni prošlost, pogotovo ako ste puno radili na rastu i napredovanju. Srećom, ova retrogradnost vam samo pomaže da se još više oslobodite prošlosti, stoga pokušajte da se prepustite i opustite. Nemojte da stavljate toliki pritisak na sebe da sve odmah shvatite.

4. Vaga

Merkur postaje retrogradan 9. septembra u znaku Vage, što vas čini glavnom metom ovog zbunjujućeg tranzita. Međutim, definitivno nije kraj sveta i sve ćete preživeti. Ali dok je Merkur retrogradan u vašoj prvoj kući ega, to bi moglo da dovede do iskrivljenog osećaja sebe, posebno ako se oslanjate na potvrdu drugih kako biste se osećali potpunima. Vašim znakom vlada Venera — planeta lepote — što znači da vam je izrazito važno da se osećate privlačno i samouvereno u svojoj koži. Samo zato što ne vidite lep odraz, ne znači da ga drugi ne vide. Pojačajte ljubav prema sebi jer ste previše dragoceni da biste bili tako grubi prema sebi.

Jednom kada Merkur ponovo uđe u Devicu, počeće da stvara napetost u vašoj 12. kući duhovnosti, što bi moglo da uzrokuje oslobađanje potisnutih uspomena. Ako se uhvatite da razmišljate o prošlosti ili se osećate preplavljeno emocijama koje nikada niste istinski razrešili, vreme je za pauzu. Kada Merkur bude retrogradan u vašoj 12. kući nevidljive energije, postaće moćan za isceljivanje i traženje duše. Dajte sebi prostora za nesavršenosti.