Princeza Diana juče bi napunila 60 godina, a u to ime, njeni sinovi William i Harry otkrili su njenu velelepnu statuu u Kensingtonskoj palati.

Princeza naroda. Kraljica srca. Pre nego što je mnogima širom sveta bila sve ovo i mnogo više, ona je bila majka princu Williamu i princu Harryju. Rođena u aristokratskoj porodici, Lady Diana Spencer bila je u savršenoj prilici da se uda za princa od Velsa, što je i učinila 1981. godine. U vreme kada je prvi put zatrudnela, medijski fokus na princezi Diani već je bio preteran - pratili su svaki njen korak na i izvan kraljevske dužnosti.

 Kako se datum porođaja približavao, Lady Di zatražila je da je sklone od očiju javnosti, da tu priču kasnije je ispričala kraljevskom biografu Andrewu Mortonu: ''Nisam više mogla da se nosim sa pritiskom štampe, postajalo je nepodnošljivo“, ispovedala se, ''Bilo je kao da me nadgledaju svaki dan''.

Kada je princ Wiliam došao na svet u junu 1982. godine, princeza Diana postala je prvi član kraljevske porodice koja je rodila direktnog naslednika u bolnici, a ne u palati, sledeći primer svoje snaje, princeze Anne, koja se tamo porodila godinama ranije. Ovo je bio ikoničan trenutak princeze Diane u haljini na tufne, dok drži svoju bebu pored princa Charlesa. Takođe, dok je kraljica prikazivala svoju decu na balkonu Bakingemske palate, bilo je jasno da je nagoveštava novo, moderno doba za kraljevsku porodicu. Slično oduševljenje je usledelo i sa drugom trudnoćom, kada Diana nikom nije otkrila pol deteta, iako je znala da ponovo nosi dečaka. Tako je u septembru 1984. na svet došao i princ Henry, svima poznatiji kao princ Harry.

Kao majka, princeza Diana bila je posvećena tome da dvoje sinova vaspita normalno i neopterećeno, uprkos svim kraljevskim kodeksima i odgovornostima. Njena nesebična ljubav prema porodici i posvećenost majčinstvu ostaće zauvek jedan od glavnih pečata po kojima ćemo je pamtiti.

Profimedia Pogledajte galeriju ekskluzivnih fotografija.