Prvi jul bio je veliki dan kada se slavio rođendan princeze Diane, a u to ime, prinčevi William i Harry juče su u Londonu otkrili njenu novu statuu. Naime, na 20. godišnjicu njene smrti 2017. godine, braća su angažovala vajara Iana Rank-Broadleya da obeleži život njihove majke bezvremenim umetničkim delom - bronzanom statuom koja će se naći u njihovom domu iz detinjstva, u Kensingtonskoj palati.

Nakon turbulentnog perioda za kraljevsku porodicu, intervjua vojvode i vojvotkinje od Saseksa kod Oprah Winfrey, braća su se ponovo okupila u Potopljenom vrtu Kensingtonske palate - omiljenom mestu njihove majke, da bi joj odali počast i prikazali velelepnu statuu. Njima su se pridružila princezina najuža porodica, Earl Spencer, Lady Sarah McCorquodale i Lady Jane Felloves.

Statua odiše princezinim poznatim sjajem i toplinom, dok odabrani stil - suknja i bluza sa pojasom u potpunosti odražava Dianin neprevaziđeni modni ukus, koji je pored njenog dobrotvornog rada, uvek bio u centru pažnje. Troje male dece oko Lady Di simbolično predstavljaju upravo njenu nesebičnu posvećenost humanitarnom radu, naročito sa decom koju je obožavala. 

Potopljeni vrt bio je jedno od Dianina omiljenih mesta za posetu, a dizajner Pip Morrison imao je zadatak da ga obnovi i oživi, na čemu se radilo od 2019. godine, više od 1000 sati. Morrisonova vizija bila je dodavanje prostranog travnjaka oko centralnog ribnjaka, kako bi se obezbedio prostor za odmaranje i uživanje. Tu je i poljana omiljenog Dianinog cveća potočnice.

Nakon otkrivanja statue, prinčevi su održali dirljiv govor: ''Danas, na 60. rođendan naše majke, sećamo se njene ljubavi, snage i karaktera - osobina koje su je učinile silom dobra širom sveta, promenivši bezbroj života na bolje. Svakog dana želimo da je još uvek sa nama i nadamo se da će ovaj kip zauvek biti viđen kao simbol njenog života i nasleđa.''

Profimedia Kensingtonska palata