Vojvoda od Saseksa je u nedavnom intervjuu za Armchair Expert podkast izjavio da želi da "prekine začaran krug bola i patnje" koji prolaze deca odrastajući u kraljevskoj porodici, a jasno je da je to bio jedan od razloga i zašto su se Harry i Meghan povukli sa svojih dužnosti.

Sin Archie kao i ćerka koju očekuje naveli su ga na duboko razmišljanje o nesrećnim sudbinama u kraljevstvu koje se kao u amanet prenose svim generacijama. Naglasivši da ne želi ni u koga da upire prstom, jer svi na neki način učestvuju u tom surovom sistemu, rekao je da svoj život vidi kao mešavinu filma The Truman Show, u kom glavni lik nehotice živi u TV emisiji, i boravka u zoološkom vrtu.

''Rođenjem u kraljevskoj porodici nasleđujete svaki njen element bez izbora, uključujući i to da britanski mediji imaju vlasništvo nad vama" priznao je. ''Svaki oblik tuge ili teskobe koju su pretrpeli moji roditelji, te preneli meni, postaraću se da zaustavim i ne prenesem dalje, a mnogo je genetskog bola u nama''. Objasnio je kako je povezivao stvari, okolnosti i situacije koje su se dešavale njegovom ocu, a koje su se manifestovale na njegov i Williamov život na ovaj ili onaj način, te da mu je na taj način bilo lakše da razume i oprosti sve što se dogodilo.

36-godišnji vojvoda dodao je da je u ranim dvadesetim prvi put pomislio: "Ne želim ovaj posao, ne želim da budem ovde. Ne želim da se bavim ovim. Pogledajte šta se desilo mojoj majci, kako ću se ikada skrasiti i imati ženu i porodicu kad znam da će se to ponoviti? Video sam sve 'iza zavese', video sam taj poslovni model. Znam kako se odvija ova operacija i kako sistem funkcioniše, i ne želim da budem deo toga". 

U intervjuu od skoro 90 minuta naveo je i da mu preseljenje u SAD nikada nije bio deo plana, ali da je mentalno zdravlje svoje porodice morao da stavi na prvo mesto. ''Živeći ovde konačno mogu da podignem glavu i osetim se drugačije. Možemo da hodamo slobodnije, mogu da stavim Archia na zadnji deo bicikla i da se vozimo u nedogled. To nikada ne bih mogao u Velikoj Britaniji''.

Ceo intervju možete poslušati na linku u nastavku: