Jedna žena odluči da progovori o traumi koju je proživela. Onda to za njom odluči još desetine, stotine žena. Jedna žena odluči da se suprotstavi konzervativnoj ideji patrijarhalne sredine o njenoj svrsi. Onda to za njom odluči još desetine, stotine žena. Jedna žena odluči da ne mora svakog dana da bude besprekorno doterana, izdepilirana, nasmejana; da ne mora da nosi grudnjak, puder, ili sako - i onda to za njom odluči još desetine, stotine žena.

Jedna od njih je i Gulianne Moore koja vrlo često provocira javnost svojim smelim izjavama, koje su produkt emancipacije i šire svesti o svim socijalno nametnutim apsurdima koji se od nje očekuju. I eto kako rušimo prototip žene koji su za nas izmislili drugi.

''Ne nosim više grudnjak. Ne mogu da ga nosim, žao mi je. Nije me briga da li će mi se grudi opustiti, ne želim da ga nosim jer je užasno neudoban'' bila je izričita zvezda serija The Crown i Sex Education.

Na ovu odluku svakako je uticao i boravak kod kuće za vreme pandemije kada smo osim slobodnog vremena, osvestili i sav značaj udobnosti. Krajnje je vreme da trend i ustaljena pravila ustupe mesto komforu i oslobađanju tela od svega onoga što mu je nije prijatno, a žene su uslovljene nemerljivim brojem takvih komada kako bi održavale iluziju o svom večitom seksipilu, lepoti i ženstvenosti.

"Nikad ne nosim grudnjak i dobijam mnogo neukusnih komentara zbog toga. Ako dvostruka dobitnica Zlatnog globusa i Emija, glumica Gulianne Moore kaže da nema više grudnjaka, ko smo mi da se protivimo tome?" napisala je jedna devojka u komentarima.

Mi bismo dodali da je krajnje vreme da redefinišemopojam ''neprikladno'', i počnemo da slušamo isključivo sebe i svoje telo. A onda više neće biti ni važno šta ko misli o tome.