Meghan Markle i princ Harry proveli su Svetski dan mentalnog zdravlja u Njujorku, prvo posetivši The Marcy Lab koledž u Bruklinu, a kasnije su gostovali kao govornici na Samitu roditelja Archewell fondacije pod nazivom: "Mentalno zdravlje u digitalnom dobu".

Tokom diskusije, Meghan je posebno govorila o njenoj i Harrijevoj zabrinutosti za decu, četvorogodišnjeg Archieja i dvogodišnju Lilly: „Biti mama je najvažnija stvar u mom životu... osim, ​​naravno, što sam supruga ovog gospodina pored mene“, rekla je, gledajući Harrija sa osmehom. „Reći ću da sam srećna jer su naša deca jako mala, tako da ovaj konkretan problem još uvek nije u našoj bliskoj budućnosti, ali se takođe osećam uplašeno jer će nas svakako sačekati."

Meghan je podvukla: „Društvene mreže su sveprisutne i biće tu i dalje. Teret pravilnog korišćenja ne može biti samo na roditeljima. Mnogi razgovori koje smo tiho vodili sa tehničkim rukovodiocima govore nam da oni imaju osećaj da su napravili dobre mehanizme roditeljskog nadzora, ali nisu svi roditelji tehnički potkovani da mogu da se snađu u tome. Mora da postoji bolje rešenje."

Princ Harry složio se sa svojom suprugom, ponovivši da Archevell fondacija i dalje radi na pronalaženju trajnog rešenja za problem društvenih medija. A za to će biti potrebno više istraživanja i potencijalno odgovarajućeg zakonodavstva.

Društveni mediji će se razvijati i razvijati kako vreme prolazi. Naravno, ove platforme služe i kao kreativni prostor, na šta mislim da većina ovih kompanija želi da se fokusira. Ali kada su deca u pitanju, moramo da učinimo više da ih zaštitimo", rekao je princ Harry. „Samo svi moramo da budemo svesni kako korišćenje društvenih mreža tokom vremena utiče na decu.

Tokom samita su govorili i roditelji koji su izgubili decu zbog problema sa mentalnim zdravljem koji su, između ostalog, proistekli iz preteranog izlaganja društvenim mrežama.