Tužne vesti stigle su jutros iz zvanične press službe Bakingemske palate: kralju Charlesu III dijagnostifikovan je karcinom. Prema izjavi palate, kralj je započeo sa "redovnim tretmanima", te će Njegovo Veličanstvo odložiti sve svoje javne obveze, a očekuje se da će drugi visoki članovi kraljevske porodice obavljati neke od dužnosti u međuvremenu.

Tokom lečenja, kralj će ostati na čelu države. Kada vladar nije u mogućnosti da obavlja službene dužnosti, mogu se imenovati savetnici države koji će ga zameniti: "U slučaju da Kralj privremeno ne može da obavlja svoje službene dužnosti kao suveren zbog bolesti ili odsustva izvan zemlje, dva ili više savetnika države imenuju se pismom o punomoći kako bi delovali umesto Njegovog Veličanstva", stoji na web stranici Palate.

Princ William, najstariji sin kralja Charlesa, nedavno se takođe povukao iz javnih nastupa kako bi bio uz Kate Middleton, princezu od Walesa, nakon njene abdominalne operacije, ali se sada očekuje i najavljuje da će se vratiti državničkim obavezama ove nedelje. 

BBC izvještava da je princ Harry, vojvoda od Sussexa razgovarao sa kraljem i planira dolazak u Veliku Britaniju. 

Ove vesti dolaze nedelju dana nakon što je Palata podelila informaciju da kralj prolazi kroz tretman lečenja u londonskoj klinici.

Kralj "s nestrpljenjem očekuje povratak svim javnim dužnostima što je pre moguće", zaključuje Palata.

Izvor: ELLE / N.K.