Vreme praznika je tu, a ako još niste, krajnje je vreme da svoj dom svečano ukrasite. A ko kaže da baš svake godine ukrasi moraju biti isti ili oni tradicionalni? Ove tri malo drugačije ideje za ukrašavanje uneće pravu božićnu čaroliju u vaš dom

Ako vam je pomalo dosadilo da svake godine iz kutija vaditi jedne te iste ukrase te vam je ta dekorativna klasika već passe, vreme je da isprobate nešto novo. Ove godine odvažite se i upustite u malo neobičnije božićno ukrašavanje.

Šta mislite o, naprimer, božićnim ukrasima u trendy stilu japandi? Možda i o vintage ukrasima za božićno drvce, a koji nas podsećaju na praznike koje smo kao deca provodili s porodicom. Ili da ove godine isprobate 'američki božićni san' i dekoracijama zaista privučete pažnju?

Japandi Božić

U ovome će uživati ljubitelji minimalizma – božićni ukrasi u hit stilu japandi savršen su izbor svih ljubitelja basic komada. Japandi je već neko vreme vladajući trend, ali što se tačno krije iza njega i kako ovaj stil iskoristiti za Božić? Kao mešavina skandinavskih i japanskih stilova uređenja enterijera, odlikuju ga svetli, neutralni tonovi i prirodnost neobrađenog drveta suprotstavljeni tamnijim nijansama boja i dodacima u azijskom stilu.

Kako se to može uklopiti u božićno uređenje? Fokus je na drvetu jer pruža savršenu pozadinu za božićne ukrase nadahnute Azijom, kao što su delikatni papirni ukrasi za jelku ili svečano plavo-belo posuđe. Jednostavne grane sa ili bez bobica i zelene jele upotpunjuju ovaj izgled.

Američki božićni san

Nakon japandija stiže druga alternativa - božićni ukrasi 'à la američki božićni san'. Moto glasi 'što veće, to bolje' - od božićnih čarapa obešenih na kaminu (ili naslonu kreveta), preko svetlosnih ukrasa po uzoru na film 'Sam u kući', do raskošno ukrašenih venaca i božićnog drveta. U ovom slučaju zaista možete pustiti mašti na volju i uživati u procesu.

Ipak, važno je jedno zapamtiti. Da bi vaš dom izgledao skladno uprkos svom tom raskošu, držite se klasičnih božićnih boja kao što su crvena, zelena, bela i zlatna.

Budite oprezni s crvenom bojom. Naime, ako se ona preovladava, lako može delovati jednostavno previše. Isto važi za razigrane ukrase kao što je minijaturni Deda Mraz, kao i lažni sneg i sl. Za rasvetu u dnevnom boravku, na prozorima, napolju i na jelci svakako bi trebalo koristiti eko friendly lampice.

Čista nostalgija: Božić kao nekad

To su bili dani u kojima je vladala neka posebna blagdanska čarolija i kada su svi verovali u Deda Mraza, te jedva iščekali trenutak otvaranja poklona.

Zato se uvek možete odlučiti na vraćanje čarolije starim božićnim ukrasima iz detinjstva. Vintage ukrasi za jelku od lima, antikni orašari, svećnjaci, ručno rađeni ukrasi i prave sveće umesto bajkovitih lampica... Sve što ste voleli kao deca možete ponovo iskoristiti. Najlepše komade možete pronaći ili u maminoj božićnoj kutiji ili na buvljacima.