S obzirom na visoke cene nekretnina, mnogi od nas žive ili žele da se presele u manje stanove, te da ih maksimalno iskoriste. Zato vam u nastavku donosimo 7 prednosti malih stanova, kao i savete za njihovo uređenje. Pripremite se za topli, ušukani & stylish komfor u kome vam je sve nadohvat ruke!

1. Ušuškani su

Život u malim prostorima ima prednosti kada je u pitanju udobnost. Kada nemate višak prostora, puno je lakše da se fokusirate na to da svoje okruženje učinite savršenim za vas. Mali, jeftini ukrasi, poput sveća i ukrasnih jastuka, imaće veći uticaj na celokupni ambijent nego što bi imali u većem prostoru, čime ćete puno lakše stvoriti cozy vibe. Takođe je puno lakše da promenite dekoraciju ili razmeštaj.

2. Organizovaniji su

Kada živite u malom prostoru, puno je manje mesta za dodatne sitnice koje se mogu gomilati, čak i kada vam nisu potrebne, ne volite ih ili ne koristite, piše The Spruce.

Stvari koje vam više nisu korisne više iskaču, što vam olakšava čišćenje i organizovanje. Čuvaćete samo ono što vam je zaista lepo ili potrebno, a samim tim prostor će biti doteraniji. Takođe, lakše ćete pronalaziti stvari, i manje ih gubiti. 

3. Jeftiniji su za dekorisanje

Da bi veliki prostor izgledao toplo, ugodno i primamljivo potrebne su ogromne svote novca. S druge strane, mali stanovi čine uređenje (i preuređenje) puno jednostavnijim i pristupačnijim. Umesto nekoliko komada velikog, skupog nameštaja, potrebno vam je samo nekoliko kako biste naglasili svoj stil, a ostaće vam dovoljno novca za sitnice poput sveća i cveća.

4. Minimalizam bez stresa

Sve više i više ljudi preferira minimalizam nadahnut skandinavskim stilom u nastojanju da žive jednostavnije i smanje stres.

Jedna od prednosti života u malom stanu je to što čine lakšim usvajanje ovog stila. Zapravo, minimalizam je gotovo neophodan ako živite u malom prostoru poput garsonjere, a možete da ga utoplite detaljima iz francuskog stila uređenja enterijera - zlatnim ogledalima, časopisama i knjigama na parketu, i raznobojnim cvećem.

5. Lakše se čiste

Ovo je definitivno jedna od omiljenih prednosti života u malom prostoru. Što je prostor veći, potrebno je više vremena za spremanje i dubinsko čišćenje, a puno je veći izazov održavati ga takvim. Zato su manji prostori idealni za one koji pronalaze mir i tišinu kada su okruženi redom i čistoćom, te ne žele da ulažu hrpu vremena i energije u pomenute aktivnosti.

6. Održiviji su - ekološki i finansijski

Nije tajna da troškovi grejanja i struje mogu ozbiljno naštetiti kako našim novčanicima, tako i okolini. Život u manjim prostorima podrazumeva osetno smanjenje mesečnih troškova, kao i povoljan uticaj vašeg doma na planetu Zemlju.

7. Lakše ih je personalizovati

Verovatno želite da vaš stan bude odraz vašeg karaktera i stila. Mali prostori, s ograničenom površinom, čine ovo mnogo lakšim - samo nekoliko autentičnih komada biće dovoljno da ceo stan poprimi novi duh.