Volimo lepo uređene domove iz magazina, ali - volimo i da živimo u lepo uređenim domovima, koji su odraz ličnosti i karaktera nas kao pojedinaca, te naše porodice. Zahvaljujući TikToku, Instagramu i Pinterestu, izloženi smo inspirativnim primerima kako dom učiniti mestom koje spaja udobnost, praktičnost i estetiku, te primerima koji nas edukuju kako detaljima možemo da učinimo mnogo, čak i sa malo novca.

U nastavku donosimo savete uz koje će vaš dom izgledati još elegantnije i luksuznije, bez da pravite veliko renoviranje, već samo uz pomoć pažljivo odabranih detalja.

Zamenite sintetiku prirodnim materijalima

Bez obzira da li govorimo o podovima ili detaljima kako što su ukrasni jastuci, prirodni materijali u stanovima uvek izgledaju bolje, a njihovim korišćenjemulažemo i u kvalitet življenja. Ako ste u prilici da birate, neka to budu drveni podovi, parketi, kao i drveni nameštaj, detalji od ratana i mramora, te prirodni materijali kao što su pamuk i lan - možda su luksuzniji, ali će biti i dugotrajniji.

ed-inal-fU0LGxoHqDU-unsplash.jpg
Unplash/Ed Inal 

Kupujte tepih? Kupite veliki

Zanimljivo je kako postoje domovi kojima koji bolje izgledaju bez tepiha, ali i oni koji postaju još više cozy i ugodnijim samo zahvaljujući – tepihu. Za sve one koji ih vole, dobar je savet da razmislite o što većem komadu. Preporuka je da u prostoriji svaki komad nameštaja ima barem dve noge na mekoj površini. A veći tepih ujedno prostoriju čini prostranijom i luksuznijom. Poigrajte se sa bojama i teksturama, ali ostanite verni minimalizmu, ako želite gorepomenuti efekat. 

spacejoy-YI2YkyaREHk-unsplash.jpg
Unsplash/Spacejoy 

Recite ''da'' vintage komadima

Volimo nove komade nameštaja, ali jednako favorizujemo i miks novog i vintage stila, jer neki su stari komadi postali klasika koja u stanove unosi dašak prestiža, svakako i autentičnosti. Stolice, fotelja ili kultna lampa primeri su komada koji će i vašem stambenom prostoru dati na osećaju stila, dizajna i luksuza.

priscilla-du-preez-VPvn23hS9vg-unsplash.jpg
Unsplash/Priscilla Du Preez 

Novi pogled na rasvetu

Često se dogodi da se u rasvetu ulaže na samom kraju procesa uređenja stana. A tada je budžet uglavnom i potrošen i pristajemo na jeftinije i jednostavnije opcije. Istražite dizajnerska rešenja koja privlače pažnju, kao i prigušenija rasvetna tela koja odaju ugodan, intiman utisak. P.S. Ne zaboravite na luksuzne sveće!

lasse-moller-RTjXTRhnHxY-unsplash.jpg
Unsplash/Lasse Moller 

Recite ne plastici i odaberite žive biljke

Ukrašavanje domova plastičnim orhidejama, venčićima i zelenilom odavno je izašlo iz mode. Razlozi su brojni, od estetskih, jer plastika je samo plastika, do održivih, a za sve one koji bez cveća i bilja ne mogu, preporuka je jednostavna. Nabavite sveže cveće, bilje u teglama, te sezonsko, začinsko bilje, koje osim što možete da koristite u kuhinji, svojim mirisom čini vaš dom jedinstvenom oazom.

howard-bouchevereau-_sURMIAAh9A-unsplash.jpg
Unsplash/Howard Bouchevereau 

Izvor: https://storybook.hr/