Kada dođe lepše vreme, svakako je potrebno da razmišljamo o drugačiji nezi tela, lica i kose. Pripreme za očekivane visoke temperature, a samim time i leto, treba započeti na vreme. Kosa je posebno osetljiva na UV zrake, pa se često događa da je nakon dolaska s mora moramo drastično skratiti, jer je previše oštećena. Zato, započnite s pripremama na vreme i bezbrižno uživajte u letnim radostima.

Svi znamo da je farbana kosa posebno podložna oštećenjima, jer samo bojenje iste drastično oštećuje strukturu kose. A kada tome još dodamo UV zračenje i so, kosi pod tim "napadom" nema spasa. Ovo se odnosi na plave i crvene nijanse boje. Kako bi trebalo da je zaštitimo, važno je da na kosu nanesete regenerator u spreju koji se ne ispire, a štiti kosu od UV zrakčenja.

To se čak odnosi i na one koji puno vremena provode šetajući se obasjanim snažnim gradskim suncem - dakle, nemojte ovo pravilo upražnjavati samo na plaži.

Pre letovanja, obavezo idite kod frizera. Mnogi veruju kako je to najbolje učiniti nakon dolaska s mora, ali po mišljenju stručnjaka tu se krije zamka. Ispucali vrhovi se još više oštećuju zbog uticaja sunca i soli pa kada se vratite, moraćete kosu da skratite i više nego što ste planirali. Predlog - dve sedmice pre nego što odete na more, ošišajte se i krenite na letovanje sa zdravom kosom. Uz šišanje, kosu je dobro podvrgnuti i “botoks” tretmanu kako bi se dodatno zaštitila i ojačala.

Foto: Profimedia

Obogatite svoju ishranu zdravim namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama. U jelovnik uvrstite puno plave ribe, jaja, španaća, lanenog ulja i chia semnki. Tako ćete nahraniti kosu iznutra i ona će biti sjajna, jaka i zdrava, ali ćete i organizam "napuniti" hranjivim supstancama, a i kosu osnažiti iznutra.

Osigurajte vašoj kosi dodatnu negu. Perite je svaki ili svaki drugi dan, jer tokom visokih temperatura vlasište se znoji. I zato je važno kosu prati blagim šamponima namenjenim svakodnevnoj upotrebi. Jednom sedmično kosu negujte posebnom dubinskom negom i izaberite preparate bogatim arganovim uljem kako bi joj osigurali vlažnost i zdravlje.

Izvor: buro247

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/