Veoma je frustrirajuće kada je razlog oštećene kose nepoznat, a posebno kada pokušavamo da pustimo dugu kosu dok ona na mesečnom nivou jedva da raste.

(Frizure u stilu 90-ih novi omiljeni trend poznatih dama)

Da bismo pronikli u ovu problematiku od početka, koja podrazumeva pitanje: zašto svi vaši pokušaji da održite zdrave pramenove i vaša kosa naraste do željene dužine nikako ne funkcionišu, konsultovali smo eksperte i pronašli 5 uzroka ovih problema, kao i rešenja za iste.

Nedostatak vitamina ili minerala

Kada je u pitanju rast duge, sjajne kose, održavanje dobre prehrane je imperativ.

Nutricionisti savetuju zadovoljavanje organizma optimalnim zahtevima  joda, cinka, vitamina B, omega-3 i gvožđa.

Unosite multi-mineralne dodatke svakog dana tokom tri meseca. Uverite se da sadrže jod, cink i selen - odlični su za rast kose.

Takođe obratite pažnju na unos proteina i zdravih masti. Amino kiseline iz proteina podstiču jačanje ćelija kose. Unosite i više vitamina C, koji utiče na proizvodnju kolagena.

Ne vodite računa o temenu kože

Koliko je bitna nega vaše kose, toliko (a možda čak i više) je bitna nega vašeg temena, od koga i počinje rast kose.

Pored upotrebe pravog šampona i zaštite vlasišta od spoljašnjih uticaja, samo čišćenje i masiranje temena stimuliše zdrav rast kose dovodeći krv na površinu, dozvoljavajući vlasištu da diše.

Iskrzani krajevi utiču da kosa brže puca nego što raste

Iako je mnogima žao da skraćuju kosu često, to je jedini način - redovno skraćivanje krajeva - kako bi kosa ostala zdrava, i vitalnija.

Iako mnogima deluje kontraproduktivno, redovno kraćenje zaista dovodi do bržeg rasta nove kose, jer se tako rešavate iskržalih i procvetalih krajeva.

Previše izlaganja kose toploti i hemikalijama

Svi volimo ravno ili uvijeno isfeniranu kosu, ali nažalost, dodana toplina u kombinaciji sa mnoštvom proizvoda za stilizovanje frizure negativno utiče na dugoročne ciljeve.

Ovo je pod istom kategorijom kao i ispucali krajevi.

Postoji izreka - ako si žedan, već si dehidriran. Isto je i sa kosom. Ako vam je kosa krhka i imate ispucale krajeve, onda su suvoća i dehidracija već nastupili. 

Rešenje za ovaj problem je dodavanje tretmana u rutinu između pranja, koje će pomoći oživljavanju oštećene kose i vraćanju vlage. Koliko je bitno unošenje proteina u organizam, toliko su bitni i na samoj kosi.

Kosa je u "umirućoj" fazi

Ovo je verovatno najteži razlog da se "popravi", zato što se uglavnom svodi na genetiku. 

Naša kosa zapravo raste u ciklusu od tri faze. Prvo, tu je "anagena faza" koja je brža leti nego zimi. I traje u proseku tri i po godine, dok za neke ljude može trajati i do sedam godina.

Zatim sledi "katagena faza". To je kratak prelazni period koji traje oko 10 dana. I na kraju "faza telogena" kao "faza odmora" kada se kosa oslobodi i ispadne. Folikul ostaje neaktivan oko tri meseca pre nego što se ceo proces ponovi. 

Svaki folikul dlake je nezavisan od drugog i prolazi kroz ovaj trofazni ciklus u različitim vremenskim intervalima.

Zdrava glava kose obično gubi od 50 do 100 dlaka dnevno, ali to može biti pogoršano uslovljenim stanjima kao što su nepravilna ishrana ili hormonska neravnoteža. 

I dok mnogi misle da je njihova kosa nezdrava, kada opada, zapravo se radi o pravljenju prostora za nove vlasi. Ovo je najbolje vreme da se bazirate na zdravlje temena kako bi podstakli rast nove zdrave kose u ovoj fazi. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/