Sve volimo onaj osećaj lakoće, sjaja i volumena kose koji imamo nakon izlaska iz salona, no nažalost, retko koja može da izdvoji vreme i novac, i priuštiti sebi taj feeling svake nedelje.

Ipak, moguće ga je postići i kod kuće, a potrebno je samo malo modifikovati uobičajenu rutinu.

1. Perite kosu dva puta nedeljno

Najčešća greška koju ljudi prave kada žele da postignu mekanu kosu jeste da je peru prečesto. Slažemo se da ništa ne može nadmašiti blistavost sveže i čiste kose, međutim, prečesto pranje može prigušiti njen sjaj i oslabiti je.

Držite se rasporeda pranja kose dva puta nedeljno, a za ta dva dana koristite različite šampone. Običan šampon nanesite prvi put, a drugi, šampon za čišćenje koji će ukloniti svu prljavštinu i mrtve ćelije za kože glave. 

2. Uključite u rutinu masku/ulje za kosu

Baš kao i vama, vašoj kosi su potrebne hranljive materije da bi rasla i ostala zdrava. Prvo joj priredite jednu dobru masažu glave uljem za kosu. Oni će prodreti duboko u vaše vlasište i negovati svaki pramen pojedinačno. Držite ulje na kosi oko sat vremena i isperite ga blagim šamponom.

Još jedna jednako sjajna opcija je maska za kosu. Izaberite onu koja odgovara vašem tipu kose i nanesite je na celu kosu jednom nedeljno. Ovo će osigurati joj obezbediti sve potrebne elemente da ostane meka i sjajna. Naša preporuka? Potražite one sa keratinskim sastojcima jer oživljavaju kosu, popravljaju oštećenja i čine je izuzetno svilenkastom.   

3. Koristite sredstvo za zaštitu od toplote

Svi volimo da isprobavamo nove trendove kada su u pitanju frizure, ali stalna upotreba uređaja na bazi toplote utiče na naš izgled kose - i to negativno. Zato je obavezno da koristite sredstva za zaštitu od toplote. Oni su napravljeni tako da formiraju zaštitni film oko vaše kose, kako bi se minimiziralo oštećenje od ekstremnih temperatura. Ovo će osigurati da vaša kosa nikada ne izgubi sjaj.

Ako želite da vam kosa bude mekana i svilenkasta, redovno nanosite masku na kosu.
Shutterstock 

4. Serum za kraj

Vrhunsko oružje za dodavanje sjaja vašoj kosi - serum za kosu! Ovaj magični eliksir ne samo da čini kosu mekom i glatkom, umesto suvom i grubom, već daje predivan sjaj svakom pramenu. Premažite krajeve sa par kapljica seruma i prstima protresite kosu.

5. Držite kosu raspuštenom

Važno je da većinu vreme držite kosu raspuštenom jer kada je često držite u repu ili punđi, ne samo da stvarate nabore i kovrdže, već je i lomite. Posle dužeg vremena primetićete da kosa postaje tanja, suvlja i beživotna.