Ravna kosa, toliko sjajna da izgleda poput tečnosti, trend je u nezi i stylingu kose koji smo u poslednjih godinu dana mogli da primetimo na brojnim zvezdama, od Kim Kardashian do Due Lipe, Dakote Johnson i Jennifer Lopez.

Začetnik trenda je celebrity frizer Chris Appleton, a nalikuje trendu 'staklene' kose koji je bio popularan pre nekoliko godina, s glavnom razlikom – pokretom, jer kosa ne nalikuje na nepokretnu fiksnu masu, već svaki pramen ima pokretljivost, zbog čega se kosa doima 'tečnom'.

 Kako postići ovaj efekat?

Najčešći način postizanja ovakvog sjaja i ravne teksture je tretman keratinom koji zatvara kutikule kose i na taj način čuva vlažnost, čime se smanjuje 'frizzy' efekt dehidrirane kose. Profesionalni tretman u salonu ima dugotrajan efekat, te kosu ostavlja svilenkastom, ali mnoge klijentkinje mogle bi da budu zabrinute zbof formaldehida koji se ponekad koristi u takvim tretmanima, dok druge ne žele trajniju promenu, već samo da eksperimentišu s novim lookovima.

 Može li se 'liquid hair' efekat postići kod kuće?

Ovaj je efekat moguće postići i bez odlaska frizeru, no biće potrebni specijalni proizvodi za zaglađivanje kose, malo veštine, fen i pegla za kosu.

Na kosu je pre sušenja potrebno naneti proizvode za zaglađivanje koji će se 'ponašati' kao tretman keratinom, ali nemojte zaboraviti ni na proizvod za zaštitu kose od topline. Kosu sušite prema dole kako biste zatvorili kutikule, a nakon toga dodatno izravnajte peglom za kosu. Za kraj kosu poprskajte sprejem za sjaj koji će dodatno naglasiti ovaj 'tečni' utisak.