Pramenovi i farbanje kose nikada neće izaći iz mode, zbog čega se mnoge dame odlučuju da promene prirodnu boju, ili da na taj način prikriju druge nedostatke, poput sedih dlaka.

Međutim, nakon kratkog vremena kosa je izgubila onaj sjaj koji je imala nakon frizerskog tretmana, i boja se isprala - a to je sve zbog pranja kose i šampona.

Postoje greške u pranju koje pravimo kod kuće kada je u pitanju nega farbane kose, i upravo su one razlozi zbog kojih se boja ispira.

Važno je naglasiti da kosu ne treba prati 72 sata (odnosno tri dana) nakon farbanja, jer su tada pore dlake otvorene i veliki deo boje će se isprati. Pored toga, kosu ne treba prati previše vrućom vodom jer je to može oštetiti, pa je najbolje koristiti mlaku vodu za pranje.

Ne perite kosu 72 sata nakon farbanja kako biste duže sačuvali boju.
Shutterstock 

Kao što ni topla voda nije dobra, farbanoj kosi ne prija ni prevelika toplota fena. Ona može oštetiti boju, iritirati teme, a posle farbanja je preporučljivo da kosu sušimo prirodnim putem.

Takođe, aparate za stilizovanje kose koji rade na principu zagrevanja, poput pegle i figara, treba izbegavati kako bi se sačuvao kvalitet dlake.

Još jedan razlog zbog kojeg se boja ispira je šampon. Sastav šampona i hemikalije koje se u njemu nalaze, uklanjaju prirodno ulje iz korena i sa kose, što dalje podstiče njeno jače mašćenje. Stoga je važno izbegavati šampone koji sadrže mnogo jakih konzervanasa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Bilo da je kosa bojena ili ne, trebalo bi koristiti šampone sa što više prirodnih sastojaka i esencijalnih ulja koji čiste vlasište, a boju ostavljaju netaknutom.