Brojnim ženama je poznat onaj osećaj kada samo dan posle pranja prođu prstima kroz kosu i osete da se već zamastila. Tada ne vide drugo rešenje sem da je operu. Upravo to pribegavanje pranju kose može biti jedan od glavnih uzroka problema brzog mašćenja kose.

Za početak da naučimo zašto se kosa masti. Naime, masna kosa je rezultat lojnih žlezda na temenu koje zapravo proizvode ulje. Ovo ulje je neophodno da bi koža glave bila hidrirana i zdrava, a kosa mekana i sjajna. Ali, naravno, kod nekih ljudi te žlezde proizvode više ulja nego što je potrebno i tako uzrokuju brzo mašćenje kose.

1. Ne perite kosu svakoga dana

Da, znamo. Kada se kosa više masti i svaki drugi dan nam je kosa slepljena i beživotna, naravno da posežemo za češćim pranjem. A to je upravo najveća greška zbog koje će se koren kose još više mastiti ili ćete skinuti svo prirodno ulje sa kože glave i time dovesti do isušivanja kože, lomljenja dlake i pojave peruti.

Znamo, nije prijatno šetati sa masnom kosom u javnosti, ali bar danas postoji toliko alternativa koje vam mogu produžiti pranje kose za bar još jedan dan.

2. Ne dirajte kosu

Stalno dodirivanje kose nikako nije dobra ideja ukoliko želite da vam se kosa manje masti. U kontaktu sa prstima možete samo dodatno umastiti i žlezde će na taj signal proizvoditi više ulja. Dakle, kada vam prsti krenu prema kosi samo se udarite po ruci.

3. Perite kosu obrnutim redosledom

Ovo znači da prvo nanesete balzam i sve negujuće preparate koje koristite, a zatim isperete i onda šamponirate kosu. Na ovaj način će vaša kosa biti negovana, ali na kraju neće biti masna.

ZA VOLUMEN U KOSI ISPROBAJTE OVU TEHNIKU ŠIŠANJA KOSE: Primenjiva je na svim dužinama, a najviše na tankoj vlasi
Profimedia 

4. Ne perite kosu vrućom vodom

Pranje kose preterano toplom vodom ispira prirodna zaštitna ulja sa kože i kose i ostavlja je suvom. To je signal za žlezde da proizvode više ulja, tako da će vam kosa već nekoliko sati posle pranja biti prilično masna.
Zato perite kosu toplom, ali ne vrućom vodom, i na kraju je isperite hladnijom vodom kako bi vam se pore zatvorile, a kosa bila glatka i sjajna.

5. Oprezno s toplotom

Ograničite upotrebu presa i ostalih stajler za kosu koji proizvode toplotu, a kada ih koristite, redovno ih čistite alkoholom. Čak i fen toplotom koju emituje stimuliše proizvodnju ulja. Ako morate da sušite kosu fenom, gledajte da to radite na malo nižoj temperaturi, iako će vam tako trebati malo više vremena.