Leti, na visokim temperaturama, prati nas neutoljiva želja za kupanjem u bazenu ili moru - zadovoljstvo koje popravlja raspoloženje, ali često utiče loše na našu kosu. Pa kako je zaštititi? Evo saveta. 

Kako zaštititi kosu od morske soli?

Prvo i osnovno je da odmah nakon plivanja isperete kosu običnom vodom. Drugo rešenje je da dođete na plažu sa već mokrom kosom, kako biste smanjili dejstvo slane vode. Ali ova zaštita je samo privremena. Nakon izlaska iz vode neophodno je da imate ulje za zaštitu od soli i UV zraka jer su štetni zraci pojačani refleksijom sunca na kristalima soli. Koje ulje izabrati? Preporučuje se upotreba suvog ulja, a ako je izloženost soli česta, koristite hranljive maske za kosu dva puta nedeljno.

profimedia-0754406316.jpg
Vivara / Planet / Profimedia 

Kako zaštititi kosu od hlora?

Za one koji više vole da se kupaju u bazenu nego u moru, čeka ih još jedna opasnost - hlor. Hemijsko jedinjenje sa štetnim dejstvom, kako za kožu tako i za kosu. Slabi kosu čineći je suvom, a takođe ispira boju. Beauty stručnjaci insistiraju na nošenju silikonskih kapica, ali i preventivnim tretmanima za jačanje kose jer ako je kosa u lošem stanju, biće podložnija uticaju hlora. Ulje sa SPF-om se takođe preporučuje, a nakon kupanja obavezno je i ispiranje kose.