Uprkos sveopštem trendu koji podrazumeva korišćenje i prodaju prirodnih, te generalno proizvoda koji sadrže organske elemente, većina preparata koje koristimo u beauty sferi bilo da su vezani za negu kože, kose ili noktiju i dalje dolaze iz laboratorije.

Što je uglavnom sjajna stvar, s obzirom da je moderna nauka pronašla načine da nam pomogne kako da negujemo određena stanja na način na koji nam želimo, a benefiti anti-aging sastojaka nisu uopšte zanemarljivi.

Uz ovu sveopštu zastupljenost ovakve vrste proizvoda na tržištu, čija proizvodnja pritom konstantno raste, a moć koju poseduju je sve veća, nije uopšte čudno što smo zaboravili sve one prirodne načine na koje su se žene negovale kroz istoriju, a bilo ih je mnogo i bili su poprilično delotvorni.

Kombinacije minerala i vitamina koje su žene spravljale od voća, povrća, semenki i svega onoga što nam je majka priroda dala i danas se koriste u home-made varijantama, ali svakako mnogo manje, isključivo zbog praktičnosti.

Međutim, kada u jednačinu ubacimo trend korišćenja proizvoda sa organskim sastojcima dobijemo veliki broj spa centara u čitavom svetu, koji svojim korisnicima pružaju usluge bazirane isključivo na potpuno prirodnim preparatima za negu.

Asistent spa direktora u jednom od najpopularnijih i najraskošnijih spa centara obakve vrste The Ritz Carlton spa u Kankunu, otkrio nam je omiljene tretmane korisnika, ali i koji su to naledelotvorniji sastojci koji su sastavni deo ovih tretmana.

Annatto

Tradicionalno seme ove južnoameričke biljke koja postaje sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkim proizvodima na tlu čitave Amerike, koristila se pri pripremi hrane, ali i kao prirodna farba. Sadrži veliku količinu vitamina A, koji pomaže pri smanjivanju opekotina od sunca, depigmentaciji, ali i smanjenoj pojavi bora.

Avokado

Iako je primena ovog voća danas izuzetno rasprostranjena, ono se zapravo korisiti od prastarih vremena, a zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina koje prodiru duboko u pore, koža je hidrirana, nežna i glatka dug vremenski period.

Chaya

Ova lisnata biljka od davnina je poznata starosedocima Meksika, a ima ukus sličan spanaću. Majanski narod smatrao ju je čudotvornom biljkom. Poznata je po visokoj količini antioksidanata koje poseduje, kao i minerala, a spada u kategoriju superhrane.

Melipona med

Drevne Maje bili su eksperti za kultivisanje ove retke vrste meda, koju je moguće dobiti samo jednom godišnje. Poseduje antimikrobičko dejstvo, antiupalno, visok nivo antioksidanata, kao i antikancerogena svojstva. U pitanju je jedno od blaga Maja, koje se koristilo ne samo kao visoko cenjen zaslađivač i dodatak jelima, već i kao lek sa regenerativnim svojstvima.

Tepezcohuite

Ekstrakt koji se dobija iz gore ovog, takođe južnoameričkog drveta, koristio se za tretiranje raznoraznih bolesti kože, uključujući kecem, hiperpigmentaciju, celulit i strije. Poseduje i antibakterijska svojstva, kao i bogat nivo tanina, alkaloida, lipida i antioksidanata.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/