Sigurno ste svi bar negde pročitali da kokosovo ulje obiluje zdravim sastojcima, ali možda vam niko nije objasnio koji su njihovi stvarni benefiti po kosu i kožu.

Veliki broj kozmetičkih proizvoda u svom sastavu ima kokosovo ulje, a razlog je visok sadržaj laurinske i kaprilne kiseline, koje u većem procentu možemo pronaći samo u majčinom mleku. Ove kiseline su antibakterijske, antimikrobne i antivirusne.

U kozmetici se ulje ekstrakuje visokokvalitetnim hladnim centrifugalnim postupkom (dakle bez primene toplote) koji garantuje sirovost ovog lekovitog ulja.

Ono zadržava sva prirodna lekovita svojstva i antioksidante, što ga čini odličnim izborom čak i za osetljivu i nadraženu kožu. Što se tiče kupovnog kokosovog ulja, ona uglavnom sadrže aditive, pa je važno pažljivo odabrati. Najbolji izbor su čista, ekstradevičanska sirova ulja jer su potpuno prirodna i nežnija.

Da li je dobro za kožu ?

Da. Prema rečima dermatologa Dr Frances Prenna Jones, kokosovo ulje je sjajno sredstvo kada je poremećena barijerna funkcija kože. Odlično je za obnavljanje kože jer se brzo apsorbuje u epiderm. Vitamin E, esencijalne aminokiseline, i već pomenute laurinske i kaprilne kiseline koje čine deo barijerne fukcije, pomažu u održavanju prirodne flore kože. 

Kozmetičarka Debbie Thomas potvrdila je da zasićene masti kokosovog ulja neverovatno oporavljaju prirodnu barijeru kože i mogu zadržati vlagu u koži usporavajući isparavanje. Tekstura je lagana i dobro se upija u kožu, da je pri tom ne masti.

Da li je komedogeno (blokira pore)?

Da. Sva ulja koja se prekomerno koriste mogu biti komedogena, a na skali od 1 do 5, kokosovo ulje je 4. To znači da će lako zapušiti pore i mitisere, stoga se ne preporučuje upotreba na koži sklonoj aknama.

Da li je dobro za kosu ? 

Da i ne. Kokosovo ulje jedan je od najhranljivijih dubinskih balzama za kosu, a prirodan je i jeftin. Iako intenzivno hidrira, jako ga je teško isprati sa kose u sirovoj formi, tečno ulje se lakše nanosi i ispira. Pogodno je za sve tipove kose, ali najbolje deluje na prirodne kovrdže i suvu kosu.

Da li je dobro za kožu glave? 

Da. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu uklanjanju peruti i održavanju kože glave zdravom i hidriranom.

Kako se koristi?

Postoji bezbroj metoda za korišćenje kokosovog ulja, od balzama za usne, maske za kosu, hidratora za nokte, hidratantne kreme za telo, može privremeno smirivati kožu ali je i čistiti.

Kao sredstvo za čišćenje lica, najbolje ga je koristiti kao prvi korak uklanjanja šminke. Temeljno ćete ga umasirati u kožu pa ukloniti vlažnom tkaninom, te nastaviti sa drugim korakom čišćenja drugim proizvodom. Tako ulju dajete vremena da se upije, ali ne i da umasti kožu.

Kao hidratant za telo, može ga koristiti svako, jer koža tela nije reaktivna kao koža lica. Stopala su odlična površina za korišćenje zbog njegovih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava. Nanosi se nakon tuširanja, na čistu i još uvek vlažnu kožu, kako bi zadržali njenu vlažnost.

Kao ulje za masažu lica, važno ga je koristiti obilno, kako bi vam koža bila klizavija. Masiranjem želite da postignete cirkulaciju i podstaknete limfni sistem, pa je pritisak dozvoljen te je uz klizanje lakše i ono znači da ne oštećujete kožu.. Ipak, skroz je u redu da vam se koža od pritiska zacrveni. Svi pokreti masaže trebaju vam ići prema gore, kako biste pomogli podizanju lica i cirkulaciji.

Kao maska za kosu, korišćenje preko noći odličan je način rehidratacije suve i oštećene kose. U mikrotalasnoj pećnici zagrejte nekoliko kašika ulja, zatim ga nanesite na kosu posebno obraćajući pažnju na krajeve. Zatim stavite kapu za tuširanje i tako lezite da spavate. Budite sigurni da ste je po ustajanju temeljno isprali.

Koliko ga treba koristiti?

Ne previše. Kokosovo ulje je težak proizvod, pogotovo na kosi. Dugoj, gustoj i gruboj kosi potrebno je do tri kašike ulja, dok je tanjoj i kraćoj kosi dovoljna jedna kašika.

Da li pomaže rastu kose?

Da i ne. Ne može direktno poboljšati rast kose osim ako ne patite od intenzivno suve kože glave, u kom slučaju bi rastu pomoglo poboljšanje zdravlja kože.

Trik za kraj: Kokosovo ulje odlično je za masažu glave. Ne samo da uklanjate stres i rasterećujete um već istovremeno hidrirate kožu glave i poboljšavate njenu cirkulaciju i zdravlje. Nekoliko kašika ulja je dovoljno uz najmanje 10 minuta masaže.

Priredila: Dunja Đokić