beauty svetu, botoks je počeo da se koristi pre gotovo dve decenije, kada je oftalmolog Džin Karterter, koji je lečio strabizam, primetio da su posle primene botulinskog toksina izglađene bore oko očiju. Od tada, inekcije botoksa postale su pravi spas za milione žena koje ne žele da vide bore i druge „tragove sreće“ na svojim licima, piše cosmopolitan.rs

Kako rešiti takve probleme kod onih koji žele a boje se? Postoje mnoge zablude koje se vrte oko inekcija botulinskog toksina, a mi smo tu da vam odgovorimo na najvažnija pitanja koja treba da znate.

Da li je botoks opasan?

Botoks plaši mnoge, ali doze ovog toksina koje se koriste u kozmetičke svrhe, apsolutno su sigurne i ne izazivaju nikakve bolesti. Ovo je jedan od lekova protiv starenja. Njegov zadatak je da prati bilo kakve medicinske intervencije u smislu izloženosti organizmu. Ne treba se bojati botoksa. Naše loše navike, stres kod kuće i na poslu, kao i štetni uticaji su mnogo štetniji po nas. Kao rezultat terapije botoksom, u ogledalu vidimo naše prelepo, mlado lice i postajemo mnogo srećniji.

Kada započeti ubrizgavanje botoksa?

Parametar za upotrebu botoksa nije starost, već prisustvo bora na licu, a mogu se formirati i sa 20 godina. Botoks se može raditi u bilo kojem uzrastu, ali kako snaga mišića opada sa godinama, u skladu sa tim, doziranje za terapiju botulinskim toksinima takođe bi trebalo da se smanji.

Kako se pripremiti za proceduru?

Botoks se naziva i „postupak pauze za ručak“ - zbog činjenice da postupak ne zahteva mnogo vremena i ne zahteva posebnu pripremu. Nakon postupka možete voditi normalan način života, ali u prvim satima morate pokušati da se ne savijate, da ne zauzimate vodoravni položaj i da ne trljate mesto ubrizgavanja.

Da li će mi se lice „zamrznuti“?

Botoks je u mnogim slučajevima povezan sa „gipsanim“ licem. Do takvog efekta može doći ako se inekcije botoksa rade u starosti, kada još uvek nema linija ekspresije ili se koristi prevelika doza.

Koliko dugo će efekat trajati?

Efekat nakon zahvata traje oko šest meseci, ali mnogo toga zavisi od toga kakav životni stil neko vodi i kakav metabolizam ima. Ako se osoba aktivno bavi sportom ili ima ubrzani metabolizam, lek se izlučuje posle 3 meseca.

Koliko često je potrebno ponavljati postupak?

Ponovljene inekcije botoksa treba raditi samo kada se lek potpuno povuče. Između procedura, kako se mišići ne atrofiraju i ostaju aktivni, na licu se propisuju mikrostruje ili masaža. Ovi postupci poboljšavaju mikrocirkulaciju i limfnu drenažu u mišićima lica, što znači da će mišići ostati aktivni, a naredne inekcije botoksa i dalje će biti efikasne.

Po čemu se botoks razlikuje od filera?

Ako je botoks namenjen da utiče na bore na licu, onda se fileri koriste za popunjavanje dubokih statičkih bora (što botoks ne može učiniti). Imaju različite mehanizme izlaganja i obim. Botoks je rad sa mišićima, opuštaju se mišići, ispravljaju se, a bore se izglađuju zbog toga. Fileri su zapremina, popunjavaju praznine, dodajući tamo gde ih u početku nema dovoljno. Za razliku od botoksa, ubrizgavamo filer u područje gde se nalazi masno tkivo tako da se ono skladno raspoređuje i daje potrebnu zapreminu. Fileri pete generacije sadrže hijaluronsku kiselinu, koja daje koži elastičnost.

Koje su kontraindikacije?

Kontraindikacije za botoks su prisustvo upale, herpetička infekcija na licu, pogoršanje bilo kojih hroničnih oboljenja. Pre nego što se odlučite na bilo kakve inekcije, potrebno je uraditi testove na individualnu netoleranciju. Alergijske reakcije, do anafilaktičkog šoka ili odbacivanja leka, nisu isključene, tako da morate da se zaštitite.

Gde je najbolja procedura?

Ne štedite na kozmetičkim tretmanima. Najbolji efekat se može postići jedino ako se veruje kompetentnom, iskusnom stručnjaku iz dobre i proverene klinike.

Izvor: cosmopolitan.rs