Ajurveda zastupa mišljenje da izbor namirnica ne treba vršiti na osnovu ukusu hrane, već sa aspekta probave - varenja. Najvažniji princip u varenju jeste vatra probave – AGNI. Samo kada ''vatra gori'' kako treba, hrana se može svariti tako da sve ćelije budu snabdevene hranom i energijom, ali je bitno i to da se ne stvaraju otpadne materije – AMA ili toksini.

Kada dođe do smetnje u radu digestivnog trakta, "digestivna vatra" ne može sagoreti sve pristigle proizvode, oni se akumuliraju i postepeno ''truju'' telo. Stručnjaci kažu da se većina bolesti razvija zbog nakupljanja toksičnih materija u debelom i tankom crevu.

A kada dolazi do toga? Kada konzumirate mnogo nezdrave hrane: bajatu hranu, gotove poluproizvode, brzu hranu, konzervisanu i smrznutu hranu, ili pije hranu sa hladnom vodom, metabolizam je poremećen i sva ta hrana se ne apsorbuje u potpunosti. Svi neprobavljeni ostaci pretvaraju se u viskoznu toksičnu sluz, koja se vremenom zgušnjava i postaje nepokretna. Zbog toga morate sprovesti postupke čišćenja koji će pomoći razređivanju te sluzi i oslobađanju od toksina.

Simptomi lošeg varenja:

  1. Višak kilograma, bez obzira što se jede pravilna ishrana i vežba.
  2. Distenzija abdomena.
  3. Podrigivanje nakon jela, nadutost.
  4. Povećana kiselost, gorušica.
  5. Neugodnost i osećaj pečenja u crevima.
  6. Poremećaji stolice, zatvor, dijareja.
  7. Nedovoljno pražnjenje creva.
  8. Osećaj težine u stomaku sa uobičajenom porcijom hrane, pospanost.
  9. Često mučnina.
  10. Akne i drugi osip na koži.
  11. Ploče nokta su suve i napukle.
  12. Suva, ispucala koža.
  13. Paraziti u telu.
  14. Loš zadah.
  15. Bela prevlaka na jeziku.
  16. Alergijske reakcije.
  17. Razdražljivost.
  18. Kožni ekcem.
  19. Psorijaza.
  20. Apatija, smanjeni tonus, osećaj „magle u glavi“, nemogućnost koncentracije.
hrana
Unsplash/Brooke Lark