Sada kada zbog pandemije ne posećujemo salon toliko često, osim što nam je novčanik zahvalan, nokti su nam napokon prodisali. Kalifornijski dermatolog doktor Peterson Pierre ima bezbroj komentara na ovu temu. 

Većina lakova, acetona i drugih proizvoda za nokte sadrži jake hemikalije. Pauza od manikira omogućava telu mini detoks.

„Izbeći ćete hemikalije, pogotovo toksični trio: DBP, toluen i formaldehid koji su povezani sa astmom, urođenim defektima, pa čak i rakom“, objašnjava on. To ne znači da ove hemikalije nužno izazivaju zdravstvene probleme, ali znači da je detoks dobra ideja. 

Da ne spominjemo da će nokti doživeti fizičku promenu.

„Stalna upotreba acetona i UV lampi koje su sastavni deo manikira oslabljuju keratin u noktima i uzrokuju grubost i lomljivost noktiju. Odmaranje noktiju od manikira, ne samo da će omogućiti noktima rehidrataciju i oporavak, već eliminiše izlaganje neželjenim mikroorganizmima. Vaša kutikula dobija šansu oporavka i eliminišete šanse za gljivične infekcije, jer čak 75 odsto salona za nokte ne poštuje državne protokole o dezinfekciji“, objašnjava doktor Peterson.

Predlažemo vam da nabavite kućni pribor za manikir, ako želite da popravite i održite manikir koji vam je ostao na noktima.

Doktor Pierre preporučuje detoks, osnovni alati vam mogu pomoći da skinete ostatke manikira i tako sami možete osloboditi nokte. (Pro savet: Ako su vam nokti lomljivi, skratite ih kako biste im omogućili prirodni rast).