Najmudriji beauty entuzijasti neprekidno usavršavaju svoju rutinu nege kože, a to znači da su uvek u potrazi za novim delotvornim sastojkom koje povećava vlažnost kože. 

Potcenjeni sastojak koji će u 2022. dominirati u našoj beauty rutini jeste ulje krušine.

U nastavku pročitajte sve što ste želeli da znate o njemu.

Zašto je ulje krušine heroj hidratacije?

Ulje morske krušine se ne dobija iz mora. Naziva se još i sibirski ananas ili morska krkavina, a poreklom je iz Evrope i Azije. Ova biljka puna je antioksidansa, a njeno ulje se cedi direktno iz bobica. Takođe, sadrži čak 10 puta više vitamina C od pomorandže, a 3. je po redu izvor vitamina E među biljkama. Ovaj spasilac kože pun je hidratantnih svojstava koje licu daju blistav sjaj, zato se naročito preporučuje onima sa suvom kožom lica.

Ulje krušine odiše svojstvima protiv starenja, te smanjuje vidljivost finih linija i bora.
Shutterstock 

Koji su njegovi benefiti?

Osim što vas nagrađuje blistavim sjajem tako što koži obezbeđuje trenutnu hidrataciju, ulje morske krušine štiti vašu kožu i od slobodnih radikala. Poboljšava teksturu, tonus i elastičnost vaše kože i umanjuje pojavu post-inflamatorne hiperpigmentacije. S obzirom na to da je prepuno antioksidansa, odiše svojstvima protiv starenja, te smanjuje vidljivost finih linija i bora. Takođe, reguliše nivo vlažnosti vaše kože - pa se oprostite od suvoće!

Sve što treba da uradite jeste da umasirate nekoliko kapi ulja u kožu kao poslednji korak u vašoj noćnoj rutini. Ili ga nanesite neposredno pre nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom tokom dana.

Da li je bezbedno da ga koristite na koži sa aknama?

Ne postoje studije koje pokazuju da ulje izaziva kontaktni dermatitis, ali ako imate kožu sklonu aknama, morate da se posavetujete sa svojim dermatologom kako biste eliminisali svaku mogućnost reakcije. Uverite se da ste izabrali formulaciju koja nije komedogena (ona koja vam ne začepljuje pore). Takođe, nemojte ga koristiti na koži najmanje dve nedelje pre invazivne operacije lica ili tretmana.