Kada sam jednom prilikom čula kako ginekolog kaže pacijentu da tajna za rešenje većine ginekoloških problema leži u vitaminu E, ta rečenica danima me je okupirala. Pošto sam godinama beauty zavisnik, i sama sam znala kako je vitamin E moćan antioksidant i da usporava proces propadanja ćelija, ali o nekom detaljnijem delovanju i primeni nikada nisam razmišljala. Našla sam tu ginekološkinju –  mr sci. dr med.

Slobodanku Petković, specijalistu ginekologije i akušerstva sa višegodišnjim iskustvom, koja mi je objasnila sledeće: „Vitamin E pripada grupi vitamina rastvorljivih u mastima i akumulira se u masnom tkivu, mišićima i mišićnim organima: srcu, materici, hipofizi, jetri, nadbubrežnoj žlezdi. Otporan je na visoke i niske temperature, ali se brzo razgrađuje UV zracima, pa namirnice koje ga sadrže treba zaštititi od sunca.“

Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, jedini način da ga unesemo jesu ishrana i suplementi ili nanošenje na površinu kože pomoću kreme ili losiona. 

Vitamin E u dermatologiji

Dr Svjetlana Vujanović, specijalista dermatovenerolog kaže: „U dermatologiji vitamin E je poznat kao antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala. S obzirom na to da UV zraci indukuju stvaranje štetnih kiseoničkih radikala u ćelijama kože, primenom neenzimskih antioksidanata kao sto je vitamin E, može se uticati na taj proces tako što se usporava starenje kože i odumiranje ćelija.“ Pošto sunčevi zraci razgrađuju ovaj vitamin, ako ga nanesemo pre izlaganja suncu, pravimo štit koji čuva vitamin E koji nam je već „u sistemu“.

Naravno, to ne znači da on ima ulogu zaštitnog faktora, već je samo pomagač koji radi na prevenciji fotooštećenja kože, crvenila, otoka i opekotina, pogotovo ako je kombinovan sa vitaminom C. Ali, da bi ovo imalo efekta, dr Vujanović  kaže da koncentracija vitamina E u proizvodu mora biti bar jedan odsto. „Zbog svog antioksidativnog delovanja, vitamin E je i tradicionalno omiljen sastojak preparata u borbi protiv starenja, za ublažavanje bora i fotostarenja, a takođe pomaže u zadržavanju prirodne vlažnosti i preporučuje se za negu suve kože“, dodaje dr Vujanović.

Ovaj vitamin kao da nema mane kad je reč o spoljašnjoj upotrebi. Ne postoji količina koja bi mogla da škodi koži, ali treba obratiti pažnju i nanositi ga u obliku koji će se najbolje iskoristiti, a kako je E vitamin rastvorljiv u mastima, najefikasniji je u formi ulja. Po nekim studijama, uspešan je i u borbi protiv ožiljaka jer utiče na regulaciju sinteze i razgradnje kolagena i elastina, što je veoma važno prilikom tretiranja kože sa ožiljcima i strijama.

Vitamin E je veoma dobar za kožu.
Profimedia 

Vitamin E u ginekologiji

Doktorka Slobodanka Petković uvela me je u ovo istraživanje tj. detaljno izučavanje, kako ga ona zove, vitamina reprodukcije. „Pravo ime vitamina E je tokoferol, a to u prevodu sa grčkog znači ,onaj koji prinosi potomstvo’ i njegovu ulogu u procesu reprodukcije naučnici su otkrili još 1920. godine.“

Vitamin E poboljšava funkciju polnih organa kod muškaraca i žena, normalizuje hormone, lučenje estrogena i progesterona, dakle deluje na kariku ljudske reproduktivne funkcije koja omogućava proces začeća deteta. „Za žene koje planiraju trudnoću, tokoferol doprinosi sazrevanju oocita, jajnih ćelija koje se oslobađaju iz jajnika u toku ovulacije.

U trenutku začeća, žena mora da poseduje određene zalihe vitamina E jer on promoviše bezbednu implantaciju oplođene jajne ćelije i neophodan je za normalan razvoj embriona“, naglašava dr Petković i dodaje da E vitamin učestvuje ne samo u formiranju i sazrevanju placente, već sprečava njeno starenje kao i odvajanje posteljice, obezbeđuje razmenu kroz placentu između majke i deteta te pomaže u laktaciji.

Ali, za razliku od površinske primene, u ovom slučaju pri dugoročnom korišćenju može da dođe do predoziranja, kaže moja sagovornica, jer se on akumulira u telu pa može da dovede do alergijske reakcije, osipa, mučnine, slabosti... Zato unos ove, kao i svih drugih supstanci u trudnoći, ali i inače, treba sprovoditi uz konsultaciju sa lekarom. Dr Petković upozorava i da se vitamin E u trudnoći ne koristi u kombinaciji sa preparatima gvožđa jer oni nisu kompatibilni. „Nakon prijema tokoferola mora da prođe najmanje osam sati, kako bi se apsorbovao u organizmu i tek tada može se uzeti preparat gvožđa.“ 

Vitamin E u ishrani

Ista pravila potrebno je slediti i u ishrani: hranu bogatu gvožđem i vitaminom E treba koristiti u različito vreme. Kao stručnjaka u oblasti nutricionizma, konsultovala sam Ljiljanu Milićević, višeg nutricionistu i dijetetičara.

Znamo šta slobodni radikali čine koži, ali ima mišljenja i da većina bolesti nastaje dejstvom slobodnih radikala, pa je stoga vitamin E dobar u njihovoj prevenciji, otkriva Ljiljana i dodaje da ovaj vitamin potpomaže celokupnom zdravlju tako što poboljšava cirkulaciju, rad mišića, podmlađuje kožu i strukturu kose, a što je najvažnije, poboljšava imuni sistem i odbranu organizma od infekcija. Meni lično najzanimljivija je informacija da vitamin E pomaže za bolju iskorišćenost vitamina A koji mi žene znamo kao retinol, ili magični anti age sastojak. 

hranu bogatu gvožđem i vitaminom E treba koristiti u različito vreme.
Unspash/Alex Motoc 

„S obzirom na to da je vitamin E rastvorljiv u mastima, najbolje se iskorišćava u kombinaciji s njima.“ Nerafinirana biljna ulja – maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, laneno, susamovo i ulje klica žitarica treba preliti preko salate da bi iskoristivost vitamina E bila maksimalna. Namirnice koje su njim bogate su avokado, paprike, zelje, spanać, mahunasto povrće, orasi, lešnici, bademi, kikiriki, jaja, riba, ali bez obzira na to što je termostabilan, termička obrada, skladištenje i zamrzavanje ovih namirnica mogu da oslabe njegovu aktivnost.

I kada je reč o ishrani, medalja ima dve strane: u slučaju hipervitaminoze vitaminom E može da se javi poremećaj vida (dvostruke slike), slabost mišića i smanjenje koagulativne moći, a njegov nedostatak najviše utiče na lepotu, pa su nokti i kosa lomljivi, koža beživotna, a može da dođe i do gubitka mišićne mase što se dešava samo ukoliko je reč o nekoj bolest digestivnog trakta pa je njegova apsorpcija oslabljena. Tada je najbolje uzeti ga kao suplement na bazi biljnih ulja u obliku kapsule i to u toku jela jer se tako najbolje iskorišćava, kaže gospođa Milićević.

Kada sam završila ovaj tekst, otišla sam do apoteke i kupila dve kutije uljanih kapsula vitamina E. Jedna će stajati kod kuće, druga na poslu. Što je sigurno, sigurno je! 

Tekst: Jelena Nenadić