Novi medicinski dokazi otkrivaju da naša zavisnost gaziranim napicima, iako se naizgled ne čini baš ozbiljnom, može biti itekako opasna.

Toliko opasna, da je nedavno istraživanje otkrilo kako bi čak mogla izazvati rak.

Studija je započeta nakon što se povećao broj slučajeva raka creva kod osoba mlađih od 35 godina, rekao je dr. Lewis Cantley sa Univerziteta Cornell.

Od tada, naučnici su utsanovili kako glukoza i fruktoza, koje se nalaze u napitcima zaslađenim kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crevnih tumora kod miševa, prenosi The Sun.

Miševi koji su bili skloni raku creva bili su hranjeni kukuruznim sirupom s visokim procentom fruktoze – jednakim manje od jedne limenke Coca-Cole dnevno za čoveka.

(Šta se događa s našim telom ako dva dana za redom nosimo isti veš?)

Kao rezultat toga, “tumor je jeo šećer … rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.” Zastrašujuće.

Važno je, međutim, napomenuti da su ovi testovi sprovedeni na miševima koji su genetski modifikovani da budu skloni raku, tako da se to ne može apsolutno preneti na ljude, ali isticanje korišćenja visokog fruktoznog kukuruza je svakako bitna činjenica, bez obzira da li postoji ili ne direktna veza s rakom. Razlog tome je koliko je blisko povezana s gojaznošću.

Izvor: Elle.hr/autor N.B.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/