Prvo moramo da razlikujemo namirnice koje su "loše" za nas u odnosu na one koje su loše za druge ljude.

Najjednostavniji primer jesu namirnice na bazi glutena, kao i  mlečni proizvodi - najjednostavniji, zato što što u sebi sadrže bazu alergena na koju većina reaguje, nego blago, neko izraženije.

Međutim, to nikako ne znači da su proizvodi koji u sebi sadrže gluten ili mlečne enzime, loši za svakoga.

Svi mi na kraju dana imamo taj jedan neomiljen sastojak, začin ili namirnicu generalno.

No, ono što vazi za sve nalazi se na listama apsolutno svih sitraživanja koje su sproveli nutricionisti iz čitavog sveta.

Godinama unazad istraživanja na ovu temu, koliko je hrana koju jedemo zapravo štetna za naš organizam, a koliko toga dobrog donosi našem organizmu, sprovodi se kako u Americi, atko i u Evropi, a ono što je najtužnije, jeste to što se ovaj spisak iz godine u godinu širi.

Ipak, tu je top deset namirnica koje su svih tih godina prisute na ovim listama.

1. Instant bilo šta

Kada god vidite da na kesici supe ili bilo čega zapravo, piše instant imajte na umu da su u tu namirnicu ubačeni sastojci koji su je učinili spremom za jelo odamh, a ovakvi satojci dobri biti ne mogu, čak i ako ne znate koji su. Ono što u sebi sadrže recimo instant supe, pored toga što ne sadrže baš ništa dobro za naše telo, to su pojačivači ukusa, a ono što u sebi sadrže pojačivači ukusa jeste supstanca koja u našem organizmu izaziva zavisnost. Želećete još te zamrznute pice koja je spremna instan, čim je zagrejete, a želećete i još bilo čega posle nje, jer pojačivači ukusa pojačavaju glad.

2. Slatkiši "bez šećera"

I ovi slatkiši sadrže veštačke šećere i tačka. Nauka je potvrdila da ako imate problem sa probavom, morate da izbegavate šećer, jer se pretvara u alkohol i izaziva snažne bolove u stomaku.

3. Neorganska piletina i jaja

Dokazano je da piletina koja nije organskog porekla sadrži antibiotike i sumplemente koji ubrzavaju rast pilića. To važi i za jaja. Dakle, kad god ste u mogućnosti najsigurnija varijanta je da pazarite organsko meso i domaća jaja. Proverite sa svojim mesarom, pitajte prodavce na pijaci.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj stranici: 

PageBreak

4. Kokice iz mikrotalasne

Kokice koje obrađujete u mikrotalasnoj su obrađene "perfluorooctane sulfoni" koji se pokazao kako povećava rizik za nastanak raka. Takođe, sadrže pojačivače ukusa i trans masti. Zato kupite kukuruz kokičar i spremite old school metodom u šerpi. Biće sigurno zanimljivije, a da ne pričamo koliko zdravije.

5. Sir u listićima

Kod nas poznatiji kao žuti sir na listiće ili sir za sendviče. U pitanju je fabrički sir koji nastaje od mućkanog mleka punog masti, sulfata, proteina i emulgatora i konzervanasa i veštačkih boja. Dakle, što dalje od ove namirnice i zamenite ga tanjom kriškom belog mladog sira. 

6. Suhomesnati proizvodi

Puni su vode, sulfata, veštačkih aroma i konzervanasa koji dugo produžavaju rok trajanja i utiču na kvalitet mesa. U pitanju su prerađevine koje zbog velike količine soli zadržavaju vodu u organiznu i dižu pritisak. 

7. Margarin 

Jednostavno je - zamenite margarin puterom. Prirodnom namirnicom, a ne veštački dobijenim margarinom koji je napravljen od biljnih masti i koji je pun trans masti. 

8. Gazirana pića

Reći ćemo vam da jedna konzerva gaziranog pića sadrži oko 10 kašika šećera. Već je dovoljno da odmah odložite u stranu ova pića i to zauvek. I još samo da spomenemo štetne koncentrate koje ne daju nikakvu korist vašem organizmu, već naprotiv, uništavaju ga. 

9. Dijetalna gazirana pića

Ako postoji nešto škodljivije od gaziranih pića, to su onda dijetalna. Veštački šećeri tokom vremena mogu da pogoršaju ukuse prirodnih namirnica kao što je npr. voće. Ova piće su povezana i sa bolestima kao što je depresija, karijes, srčani udar...