Kriza srednjih godina i menopauza skoro svakoj drugoj ženi remeti svakodnevni život, ruši samopouzdanje i budi strah, piše Lovesensa.

Nema potrebe da u sebi budite negativna osećanja, jer niste svesne koliko je lepih i značajnih godina pred vama.

Nema razloga da se stidite svojih godina. Zapamtite, najlepše su žene koje dostojanstveno i sa osmehom stare. Kako godine života odmiču postajete zrelije, osvešćene, hrabrije i uspešno izbegavate životne greške.

Ta mudrost koja se javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života daje vam šansu da živite onako kako ste oduvek želeli, ostvarite davno zaboravljene snove i stvorite divnu budućnost za sebe i drage ljude.

Ako želite da budete srećne, lepe, zdrave i zadovoljne žene u srednjim godinama, onda morate izbeći sledećih 10 grešaka:

1. Izbegavanje fizičke aktivnosti

Godine nisu izgovor za lenjost i izbegavanje fizičke aktivnosti. Baš u srednjim godinama najvažnije je da vežbate, šetate i stalno budete aktivni. Ukoliko imate određene zdravstvene tegobe, konsultujte se sa stručnjakom koji vam može dati program vežbi koji će prijati vašem telu. Dokazano je da vežbanje smanjuje rizik od bolesti srca, gojaznosti , dijabetesa i demencije, a dobro je poznato da je fizička aktivnost magnet za dobru energiju i raspoloženje.

2. Izgled i rutina

Kada zavirite u svoj orman, da li vidite skoro iste krojeve garderobe samo u različitim nijansama? Ovo je greška koju mnoge žene prave u zrelim godinama. Uvek imate pravo da uživate u modnim eksperimentima i nosite garederobu koja vam se dopada. To ne znači da treba prekoračiti granice pristojnosti, ali podrazumeva da imate pravo da isprobate nešto novo i autentično. Zabavljajte se sa svojim izgledom i napravite promene koje će vam povećati samopouzdanje.

3. Ignorisanje znakova koje šalje srce

Srce je naš životni vodič, naš putokaz u vremenu i prostoru, naše sredstvo za ostvarenje sreće. Ne obazirite se na kritike, rutinu, tuđe stavove. Uradite ono što vam srce govori i usudite se da rizikujete kako biste napokon živeli srećno.

4. Zaboravljate na sebe

Posao, roditeljstvo, raspremanje kuće, plaćanje računa, previše obaveza, a malo vremena - sve ovo vam krade taj magični trenutak koji treba jednom dnevno da posvetite sebi. Pokušajte svakog dana da pronađete bar 30 minuta i uživate u malim ritualima. Idite na masažu, uživajte u armoaterapiji, uronite u mirišljavu i opuštajuću kupku, negujte svoju kožu i kosu... Zaslužujete da budete zadovoljne sobom!

5. Nedostatak sna

Nikada nemojte žrtvovati san zarad obeveza. Nesanica i nedostatak sna mogu biti okidači za mnoge fizička i mentalna oboljenja.

6. Smanjen unos vitamina B 12

Što smo stariji, to više treba da povedemo računa da li unosimo dovoljno vitamina B 12. Ovaj vitamin je presudan za zdravlje srca, nervnih ćelija, digestivnog trakta, memorije, krvotoka i jačanje imuniteta. B 12 vitamina ima najviše u mesu, morskim plodovima, jajima i mlečnim proizvodima. Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, onda u ishranu uvrstite mahunarke, ražani hleb od punog zrna, kukuruzno brašno, ovsene pahuljice...

7. Smanjen kalijum u ishrani

Sa godinama povećava se rizik od visokog krvnog pritiska koji možete smanjiti redovnim unosom namirnica bogatim kalijumom. Dovoljno je da pojedete jednu bananu dnevno ili da često konzumirate slatki krompir, pasulj i jogurt.

8. Opadanje samopouzdanja zbog sede kose

U nekim kulturama veruje se da seda kosa daje ženama mudrost, gracioznost i snagu. Sede vlasi mnogim ženama daju jedinstvenu lepotu. Ako vam se seda kosa ne dopada, svakako možete da se ofarbate u svoju prirodnu boju ili eksperimentišete sa nekom drugom nijansom. Postoji puno prirodnih farbi ili se farbajte kanom ako želite da izbegnete hemikalije. Sa kosom u srednjim godinama nema pravila, zato promena boje i volumena kose nije razlog da vam opadne samopouzdanje.

9. Zanemarivanje zdravlja zuba

Možda se fokusirate na staračke pege ili sedu kosu, ali ne zaboravite da je osmeh najvažniji za lepotu. U ovom periodu često se javljaju tegobe sa desnima i slabi kvalitet zuba. Redovno posećujte stomatologa i više nego ikada posvetite se dentalnoj higijeni.

10. Nedostatak samopouzdanja loše utiče na seksualni život

Neka istraživanja pokazuju da su se četrdesete i pedesete godine godine pokazale kao period u kojem žene dublje spoznaju erotsku energiju i seksulanost. Ne dozvolite da vam ovaj doživlja promakne zbog nesigurnosti i neosnovanih strahova. Prihvatite svoje telo, zavolite sebe i zapamtite - godine nisu razlog da manje uživate u ljubavi i strasti.

Izvor: Lovesensa