Ulje za lice pomaže uspostavljanju savršene ravnoteže i vlažnosti za kožu koja je isušena delovanjem spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

Kreme često sadrže vosak neke vrste koji formira sloj na koži i zadržavaju hidrataciju u njoj.

Sa druge strane, ulja pomažu da koža sama izgradi takav sloj - poznat pod nazivom "lipidna barijera".

Dobro odabrana ulja ne ostavljaju mastan trag, već koža postaje glatka, blistava i navlažena. Možete ih mešati sa kremama kako biste postigli 2u1 efekat.

Evo koja ulja preporučuju dermatolozi.

1. Marakuja

Ulje marakuje se fantastično dobro upija i smanjuje svrab i upalne procese na koži. Puno je vitamina C i linoleinske kiseline. Odlično je za hladan period kad koža naročito trpi isušivanje.

2. Argan

Ovo ulje je danas ključni sastojak velikog broja kozmetičkih preparata. Uz linoleinsku kiselinu, arganovo ulje sadrži i dosta vitamina E, a uz vlagu daje koži i posebnu elastičnost. Dobro je i za masnu, a i dehidriranu kožu, jer suzbija preteranu proizvodnju sebuma.

3. Ulje koštica grožđa

Laka struktura, dosta vitamina C, protivupalna i antioksidativna svojstva čine ovo ulje sjajnim za sve tipove kože. Posebno se preporučuje za ten koji ima ekstremno suve delove. Može i da ublaži bore oko očiju i na vratu.

7 najboljih ulja za suvu kožu
Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

4. Maslinovo ulje

Nemojte se čuditi što je u svim domaćim receptima za negu kože. Više vrsta masnih kiselina čini ga fantastičnim kozmetičkim sastojkom. Ipak, nije dovoljno ako patite i od dermatitisa, što mnogi pokušavaju da izleče prirodnim sredstvima.

5. Suncokretovo ulje

Često ga zaboravljamo i smatramo običnom kuhinjskom namirnicom, ali ovo ulje odlično vlaži kožu. Takođe, može se koristiti za čišćenje lica.

6. Jojoba

Ovaj proizvod pustinjske biljke predstavlja dragoceni sastojak za negu kože. Masne kiseline u ovom ulju stvaraju zaštitni sloj na površini kože a takođe smanjuju lučenje sebuma. Zato je ulje jojobe pogodno i za masnu kožu.

7. Kokos

Favorit u svetu lepote! Vlaži kožu i pomaže joj da zadrži svoju prirodnu vlagu, pa je odlično i za ekstrasuvu kožu. Takođe, može da umiri upalne procese na koži.

Koje god ulje da izaberete, ne zaboravite da ga testirate na maloj površini kože i pratite da li će se pojaviti alergijska reakcija.

Izvor: Lepa&Srećna