Voleli ih ili mrzeli, strije su neizbežne. Naše telo se menja i razvija, a ovi tragovi su prirodan pokazatelj toga. Nevezano od starosti ili tipa kože - one su sastavni deo gotovo svačijeg tela, i zato ih treba prihvatiti.

Tehnički, strije su ožiljci koji nastaju kada se naša koža naglo rasteže ili smanjuje. Takve promene izazivaju pucanje kolagena i elastina, što posledično proizvodi primetan trag na koži.

Za neke ljude strije su iritantne kao i bubuljice, a za druge predstavljaju prirodnu lepotu ljudskog tela. Ako ste u ovoj prvoj fgrupi, donosimo vam 5 metoda koje mogu da smanje vidljivost strija. Upozorenje o spojleru: kolagen je ključan!

1. Suvo četkanje

Suvo četkanje je specifičan oblik limfne drenaže. To je ajurvedska praksa koja zahteva četku sa gustim vlaknima. Pre nego što se istuširate, jednostavno četkajte celo telo pokretima nagore. Što se tiče strija, suvo četkanje zapravo može pomoći da se omekšaju masne naslage koje žive ispod vaše kože, primoravši ih da se ravnomernije rasporede. Još važnije, ako održavate svakodnevnu rutinu suvog četkanja, vaša koža će proizvoditi višak kolagena, a izgled vaših strija će se dramatično smanjiti.

2. Mikrodermoabrazija

Tretmani mikrodermoabrazije su jednostavan način za uklanjanje strija uz pomoć stručnog dermatologa ili estetičara. Ova neinvazivna procedura u suštini uklanja svu zaostalu mrtvu kožu putem ekstremnog pilinga i podstiče stvaranje nove kože bez fleka. Ovaj tretman je posebno efikasan kod strija jer pokreće stvaranje kolagena i elastina.

Mikrodermoabrazija i suvo četkanje su neki od najboljih tretmana za strije.
Foto: Unsplash/Monika Kozub 

3. Retinol

Kao derivat vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše obnavljanje ćelija. Kada dosledno nanosite proizvod na bazi retinola na svoje strije, koža će doživeti priliv kolagena i obnavljanje epiderma. Retinoli istovremeno pilinguju i hidriraju kožu, uzrokujući da vaše strije postanu minimalne ili potpuno nestanu.

4. Hidratacija

Dovoljno lako, zar ne? Korišćenje hidratantnog preparata je jednostavno kada je u pitanju uklanjanje i prevencija strija. Bilo koji, od kokosovog ulja do shea putera, biće dovoljan da vaša koža ostane nahranjena i zaštićena od traume koju izazivaju strije. Većina ulja i prirodnih hidratantnih sredstava bogata je laurinskom kiselinom koja olakšava proizvodnju kolagena. Nema potrebe da se trošite na specijalni proizvod kada će alternativni drogerijski preparati funkcionisati jednako dobro.

Redovno hidrirajte kožu koja ima strije.
Unsplash/Dainis Graveris 

5. Masaža

Iako može izgledati banalno, nikada nije loša ideja da masirate svoje strije. Masaža povećava cirkulaciju, kao i rast novog tkiva, što može da izleči rupture na koži koje izazivaju formiranje strija. Sigurno ćete primetiti smanjenje njihove vidljivosti tokom vremena.