Sa prvim zracima Sunca i početkom toplijeg vremena, nezaobilazna tema postaje krema za sunčanje. Tu zapravo grešimo jer kreme sa zaštitnim faktorom treba da nanosimo i tokom hladnih, kišovitih, oblačnih i posebno sunčanih dana, jer UV zračenje, koje je i jedan od najzastupljenijih kancerogena, postoji tokom cele godine. Bitno je znati da postoji 3 tipa ovog zračenja: UVA, UVB, UVC. UVC zraci nam nisu od značaja, iako su najštetniji, jer ne dopiru do Zemlje.

Šta je uopšte SPF?

SPF je označen brojem koji govori koliko je proizvod efikasan u blokiranju štetnih sunčevih zraka. Deluje tako što produžava vašu prirodnu odbranu i ne predstavlja vreme koje možete da provedete na suncu. Na primer: veliki broj ljudi veruje da ukoliko pocrvene na suncu za 15 minuta, mogu korišćenjem kreme sa zaštitnim faktorom 15 ostati na suncu 4 sata, bez ikakvih posledica (15 puta duže). Drugim rečima, SPF ne informiše potrošače o vremenu koje mogu da provedu na suncu bez negativnih posledica, već je SPF jedinica koja nam pomaže da odredimo koja krema će nam pružiti veću zaštitu (SPF 30 će pružiti veću zaštitu od SPF 5). Ovaj broj se odnosi samo na UVB zrake, koji prodiru do površnih slojeva kože i dovode do tamnjenja, utiču na razvoj raka kože i ubrzavaju starenje. UVA zraci prodiru dublje, odgovorni su za nastanak bora i nekih indirektnih oštećenja, ali se zaštita od ovih zraka ne može adekvatno izmeriti. Dakle, nama treba krema koja osim od UVB, nudi zaštitu i od UVA zraka, zato mora u svom nazivu sadržati ili na njoj mora biti naglašeno ,,broad spectrum“ (širokog spektra dejstva).

Na šta je još potrebno da obratimo pažnju, ukoliko želimo najbolju moguću zaštitu? Nijedna krema, pa i ona sa najvećim faktorom ne blokira u potpunosti sve zrake (faktor 100- blokira 99% UV zraka) i zato je bitno da koristimo druge načine zaštite: kačket, šešir, adekvatna odeća, naočare...

Krema sa zaštitnim faktorom je jedina koju ne treba da štedite - što više kreme, što češće (na svaka 2 sata obnavljajte), to bolje. Uvek proverite rok upotrebe, po isteku nema smisla koristiti ih.

Krema sa zaštitnim faktorom je jedina koju ne treba da štedite - što više kreme, što češće (na svaka 2 sata obnavljajte), to bolje. Uvek proverite rok upotrebe, po isteku nema smisla koristiti ih.
Profimedia 

Ove nedelje sam odlučila da izdvojim top 5 krema sa zaštitnim faktorom, koje zaslužuju vašu pažnju:

1. La Roche-Posay Anthelios Oil Correct

Ako imate problem da nađete kremu sa zaštitnim faktorom koja vam odgovara, jer vam ili koža postane masnija, ili vam se lice iziritira, onda je ovo pravi izbor za vas. Matira, ne ostavlja beli trag, reguliše proizvodnju sebuma.

La Roche-Posay Anthelios Oil Correct matira, ne ostavlja beli trag, reguliše proizvodnju sebuma.
La Roche-Posay 

2. Vichy Capital Soleil Invisible Hydrating Mist SPF 50+

Izuzetno lagana i sveža, ova revolucionarna formula pruža naprednu 4-stepenu zaštitu (UVB, UVA, dugi UVA zraci i antioksidant), a posebno nam se dopada jer je obogaćena beta-karotenom koji produžava osunčan izgled kože za mesec dana.

SOLAR CAPITAL SOLEIL MAIN V.jpg
Vichy 

3. Eucerin Sun Allergy Protect

Opcija za ljude koji imaju problem sa alergijom svakog leta. Ova krema se odlicnom pokazala u prevenciji alergije, redovnim nanošenjem tokom boravka na suncu.

Eucerin Sun Allergy Protect idelan je za ljude koji imaju problem s alergijom tokom leta.
Eucerin 

4. Sebamed Multiprotect Sun Lotion 50+

Zaštita za vrlo osetljivu kožu, koja prati pH kože, bez alkohola.

Sebamed Multiprotect Sun Lotion 50+ je najbolja zaštita za vrlo osetljivu kožu.
sebamed 

5. Sundance Sensitiv Sonnenfluid SPF 50+

Kvalitet po vrlo povoljnoj ceni. Bez isušujućih i iritirajućih sastojaka. Pogodan za osetljivu kožu.

Sundance Sensitiv Sonnenfluid SPF 50+ je pristupačna, a efikasna krema sa zaštitnim faktorom bez iritirajućih sastojaka.
DM