Kažu da sa godinama dolazi samopouzdanje. I malo ljudi se danas oseća sigurnije u svojoj koži od modernih četrdesetogodišnjaka. Ipak, pri kročenju u 40. godine žene se susreću sa promenama na koži, te je potrebno prilagoditi rutinu nege novom stanju kože.

Koža postaje suva, bore dolaze do izražaja, tonus lica slabi, a sve te promene su povezane sa gubitkom kolagena i elastičnosti.

Pored nege kože, koja je imperativ za blistavost i jedrinu lica, veliku pažnju treba obratiti i na formule proizvoda za šminkanje.

Ukoliko ste zakoračile u četvrtu deceniju i volite da se šminkate, u nastavku vam otkrivamo kako to da učinite, brzo i jednostavno, a da izgleda sveže i blistavo svakoga dana.

1. Nega pre svega

Colin Adams, savetnik za lepotu, podseća da koža stari i da se samim tim pojavljuju bore i linijice koje su često posledica dehidrirane kože.

- Održavajte kožu vlažnom i radite piling. Ne samo da će to pomoći da vaša šminka bude lepša, već ćete ublažiti bore i ujednačiti ton - kaže Colin.

2. Manje je više

- Verujem da ste nekada videli ženu koja je previše našminkana. Ako se pogledate u ogledalo i prvo primetite šminku, pa tek onda sebe, možda ste preterali sa nanošenjem proizvoda - kaže šminkerka Cindy Crawford.

Kate Moss se šminka u skladu sa svojim godinama.
Profimedia 

3. Kombinujete SPF i puder

Stručnjak za lepotu Marcia Williams podvlači da žene ne bi trebalo da prave kompromis kada je reč o SPF-u i puderu. Prema njenim rečima, SPF i puder pomešajte, te ćete u isto vreme biti zaštićene od lošeg uticaja sunca, a imaćete i savršen izgled kože.

4. Izaberite idealan puder za vašu kožu

Šminkerka Cindy Crawford podseća da je dobar puder obavezan u neseseru svake žene.

- Budite sigurni da ste odabrali pravi puder. Boja bi trebalo da odgovara vašem tenu. Nemojte da štedite novac koji bi trebalo da date na puder, jer je on jedna vrsta zaštite koju nosite u toku celog dana ili noći - kaže ona.

5. Pažljivo sa korektorom ispod očiju

Velika je verovatnoća da će se veliki sloj korektora koji ste stavili ispod očiju stvrdnuti i popucati. Na ovaj način zapravo stavljate još veći fokus na svoje podočnjake.

- Koristite laganu formulu i nanesite je četkicom ili bjuti blenderom. Takođe, korektor stavite samo na najtamniji deo podočnjaka - savetuje šminkerka.

6. Izbegavajte "mat" šminku

- Mat šminka ima tendenciju da se taloži u bore i naglašava ih - upozorava šminkerka i stručnjak za obrve Joed Balsamo.

Ona preporučuje ženama starijim od 40 godina da se odluče za pigmentovanije kremaste formule, zbog kojih koža izgleda svežije i mlađe.

Jennifer Aniston je ključ šminke rumenilo.
Foto: Profimedia Copyright: 2018 Scoop/ACE Pictures Description: www.acepixs.com US and Canada Only December 6 2018, LA Actress Jennifer Aniston arriving at the Los Angeles premiere of Netflix's 'Dumplin' at the TCL Chinese Theatre IMAX 6 on December 6, 2018 in Hollywood, Los Angeles By Line: Scoop/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com www.acepixs.com Software:IDsizer Version 4.6.2.71 Created: 2018:12:07 19:26:21

7. Rumenilo je ključno

Mnoge žene nanose tamno rumenilo ili bronzer ispod jagodica u nadi da će tako dobiti dodatnu definiciju lica. Međutim, ovaj pokušaj oblikovanja često izgleda neprirodno.

- Kako biste odabrali pravu nijansu rumenila, uštinite se za obraze i obratite pažnju na boju koja se pojavljuje; to je boja rumenila koju bi trebalo da kupite - savetuje šminkerka.

8. Kremasti proizvodi su vam najbolji prijatelji

Prema rečima stručnjaka, umesto kamenih proizvoda koristite one kremaste koji licu vraćaju sjaj.

9. Olovka za oči na donji kapak - no way 

Iscrtavanje donjih kapaka može stvoriti utisak da su vam oči manje nego što jesu. Šminkerka Cindy Crawford preporučuje da olovku za oči stavite samo na gornji kapak.

10. Fiksirajte šminku sprejom, a ne puderom u prahu

- Puder u prahu često zna da začepi pore i izritira kožu ako ga često koristite - objašnjava šminker Halal.