Iako je koža na licu čvršća i otpornija od one na vratu i dekolteu, često dobija puno veću pažnju, što i ne čudi toliko, s obzirom na to da je najizloženija. Ali s ovogodišnjim modnim trendovima i sve višim temperaturama, dekolte je ponovno u fokusu, te zaslužuje posebnu negu.

'To područje ima manje lojnih žlijezda, a sloj lipida manji je 30-40% u poređenju s licem, pa će se prvi znakovi starenja kože pre primetiti na dekolteu nego na licu', tvrdi kozmetičarka slavnih Joanna Czech za britanski Vogue.

Kako usporiti pojavu prvih znakova starenja kože, te pravilno negovati dekolte i pridati mu pažnju koju zaslužuje? Sledite ovih 5 koraka:

Skincare

Stručnjaci uvek ističu da nega kože lica ne završava s bradom, već je treba produžiti do bradavica. 'Negujte dekolte jednako kao što negujete lice i telo – treba da dobije taj dvostruki tretman', tvrdi Czech.

Dakle, svaki serum i kremu, bilo da se radi o hijaluronskoj kiselini, retinolu ili vitaminu C, te sva sredstva za hidrataciju koristite redovn i na području dekoltea. Takođe, za dodatnu hidrataciju i negu, možete povremeno koristiti i maske dizajnirane posebno za to područje.

SPF

Već smo sigurno dosadni s ovim, ali ponavljanje je majka znanja: ukoliko izlazite iz kuće u odeći otvorenog izreza, ne zaboravite i na dekolte da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom.

Tretmani

'Izloženost suncu uzrokuje bore i obešenost kože kao i hiperpigmentacij,e te neujednačeni ton kože', upozorava dr. Maryam Zamani koja predlaže stručne kozmetičke tretmane poput dermalnih filera, microneedling u kombinaciji s radiofrekvencijom, te laserske tretmane koji poboljšavaju tonus i elastičnost kože, stimulišu proizvodnju kolagena, te ujednačavaju ten.

profimedia-0688310920.jpg
Profimedia 

Bronzer & highlighter

U današnje vreme moguće je da istovremeno izbegavate sunce i imate predivan preplanuli ten. Zahvaljujući proizvodima za samopotamnjivanje, bronzerima i highlighterima, koža će izgledati preplanulo i sjajno, a nećete rizikovati oštećenja od sunca.

Miris

Završni 'touch' koji nema nikakav vizualni efekat, ali boostuje vaše samopouzdanje jeste nanošenje parfema na dekolte.