Šteta koju nanesete u svojim 20-im će se pojaviti u vašim 30-im, 40-im i 50-im godinama. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Da trenutno nevidljivog neprijatelja, poput flekica ili bora, može samo jednog dana da nas iznenadi na svom licu.

Ipak, da ne bi došlo do toga vreme je da već u 20-im preduzmete ranu akciju koja može značajno uticati na budućnost zdravlja vaše kože.

Prevencija i razvijanje dobrih navika su ključni za mladolik i blistav izgled kože u kasnim godinama. Ipak, dok smo mladi, mnogi misle da je nega lica dovoljna, ipak potrebno je zaštititi i vrat, grudi, ruke i stopala.

Na sreću, nikad nije kasno za novi početak koji iziskuje pravilnu negu u 20-im i proizvode koje bi trebalo da koristite pre tridesete. Na kraju krajeva, tridesete su nove dvadesete.

1. Nežno sredstvo za čišćenje

Usled pilinga i drugih vibrirajućih aparata za čišćenje mogu u mnogome da iziritiraju kožu. Zato je uvek lepo imati pri ruci nežno sredstvo za čišćenje, posebno ujutru kada zaista imate samo prirodna ulja i proizvod kojim se prethodne noći negovali lice.

2. Tretman eksfolijacije kože

Neki već u kasnim 20-im počinju da primećuju rane znake starosti, te pribegavaju agresivnijem načinu negovanja. Srećom, postoji mnogo neverovatnih kiselina koje se mogu koristiti kod kuće za piling kože jednom nedeljno ili svake dve nedelje. Ipak, potrebno je biti veoma pažljiv pri hidriranju kože i korišćenju nežnog sredstva za čišćenje kako bi se izbeglo dalje skidanje kože.

shutterstock_1348603736.jpg
Shutterstock 

3. Serum sa vitaminom C

Serum sa vitaminom C prepun antioksidansa je odličan kao dodatni sloj zaštite od sunca. Svi treba da znaju da krema za sunčanje nije potpuna zaštita. UV zraci i dalje prodiru, tako da je lepo nositi nešto ispod SPF-a da neutrališete štetne zrake koji se oslobađaju. Neke kreme za sunčanje će tvrditi da imaju antioksidante u sebi, ali nikada nije dokazano da je količina koju sadrže dovoljna za zaštitu, pa je bolje koristiti ih odvojeno.

4. Hijaluronska kiselina

Osnovna komponenta za hidriranu i blistavu kožu, hijaluronska kiselina pomaže u održavanju nivoa kolagena u vašoj koži. Hijaluronska kiselina nežno hidrira, a hlorheksidin sprečava nastajanje bubuljica koje može da bude prisutno i do 30-ih godina. Ima moć zadržavanja vode u koži i samim tim obezbeđuje dugoročnu hidrataciju.

5. Tretman retinolom

O, da retinoidi su i dalje ključan deo nege! Oni su jedina stvar za koju je dokazano da neguje kožu, gradi kolagen, ali i da preokreće fotostarenje. Izaberite blagi proizvod sa retinolom bez recepta koji nije iritantan i počnite da ga koristite svake druge noći. Možete ga pomešati sa malo hidratantne kreme kako biste ga učinili podnošljivijim. Cilj bi trebalo da bude da počnete u kasnim 20-im, kako biste imali vremena da se naviknete na efekte, te da biste nesmetano u kasnim 30-im ili 40-im da koristite retinol koji se izdaje na recept.

6. Okoloočna krema

Koža oko očiju je najtanja na našem telu i jedan od prvih faktora koji pokazuju godine na licu. Korišćenje okoloočne kreme u ranijim godinama razvija dobru naviku, pa čak i ako ne tretirate vidljivu boru, ona hidrira kožu i puni je tako da su bore manje primetne kada ste stariji.

7. Krema za svaki dan sa SPF-om

Ima toliko mnogo formula dostupnih na tržištu koje možete izabrati, ali trebalo bi da se opredelite za zaštitu širokog spektra, dakle SPF 30 ili više. Ukoliko provodite vreme napolju i aktivni ste, trebalo bi da ponovo nanosite SPF svakih jedan do dva sata; ako ne provodite mnogo vremena na otvorenom, onda je dobro da se nanesete samo jednom ujutru.