Budući da su parfemi uglavnom prava investicija, ništa nas ne nervira više od toga da ih jedva osetimo do trenutka kada dođemo na odredište. Međutim, vrlo često nije do samog parfema, već do ispravnih koraka za njegovo nanošenje. 

Uz to, naizgled bezazlene stvari poput načina na koji čuvate parfeme do hidriranja kože zapravo su ključne stavke za najbolji miris i sprečavanje bržeg isparavanja.

Nastavite da čitate kako biste saznali zašto vaš parfem možda nema postojanost kakvu bi trebalo da ima.

1. Vaš omiljeni parfem je cvetni ili zeleni

Osnovno pravilo je da mirisi iz orijentalne ili drvenaste kategorije traju puno duže od citrusnih, cvetnih ili zelenih mirisa.

2. Nanosite ga na pogrešna mesta

Toplina pojačava miris, pa ga je najbolje raspršiti na mesta koja stvaraju najviše telesne topline, kao što su pulsne tačke na vratu i ručnim zglobovima.

Raspršivanje parfema direktno na kosu takođe je izvrstan trik, budući da su vaši pramenovi poput difuzora jer se sa svakim okretanjem kose oslobađaju neke čestice mirisa.

Imajte na umu jednu stvar: iako nam je od malih nogu praktički usađeno da trljamo zglob jedan o drugi nakon što nanesemo parfem, time zapravo uništavamo miris i on brže isparava s kože. Utapkajte ga ili poprskajte i samo ga pustite.

pexels-karolina-grabowska-4736017.jpg
Pexels/Karolina Grabowska 

3. Ne hidrirate kožu dovoljno

Postoji direktna korelacija između vaše nege kože i trajanja parfema jer se miris ne slaže dobro sa suvom kožom. Samo se pobrinite da vaša hidratantna krema nema miris kako se ne bi bila konkurencija vašem parfemu.

4. Čuvate ga na pogrešnim mestima

Jeste li znali da parfemi imaju rok trajanja? Ako parfem promeni boju ili teksturu, verovatno je ostario. Prirodni sastojci će često ojačati s vremenom, ali tanka je linija između snažnog mirisa i nečega što pogrešno miriše, stoga dobro procenite.

S druge strane, dok se svi mirisi s vremenom pokvare (ili barem značajno promene), pravilno čuvanje je ključno za trajnost nota. Idealno bi bilo da svoje mirise držite na hladnom i tamnom mestu, te dalje od klima uređaja ili radijatora.