Nije tajna da promene hormona utiču na našu kožu na više načina, što je više nego očigledno kada žensko telo uđe u menopauzu. Perimenopauza počinje oko 45. godine,a par godina kasnije sledi i menopauza (iako je važno zapamtiti da je ovo vrlo indidivualno), a telesne promene su apsolutno normalne kao i za očekivati, pogotovo kada je reč o koži.

Suvoća, "umoran" izgled kože i neujednačen ten, osetljivost, bore i vidljivije pore, kao i nedostatak čvrstine, samo su delić onoga što brine veliki broj žena na pomen menopauze i tokom njenih tranzicija. Sve ovo posledica je fluktuirajućih hormona i opadanja nivoa estrogena.

Koža tokom menopauze zahteva drugačiji pristup.
Profimedia 

Ovaj pad nivoa estrogena je glavni uzrok promena na koži od početka perimenopauze (vreme kada menstruacije počinju da postaju neredovne). Nivoi kolagena počinju da opadaju brže kako nivoi estrogena opadaju, što znači da koža može da počne da bude manje čvrsta, a bore se mogu produbiti. Ipak, najveće promene su verovatno na gornjim slojevima kože, uključujući i samu zaštitnu barijeru, što znači da ćete postati skloniji različitom tipu iritacija.

To znači da proizvodi koji su nekada radili možda neće dati iste rezultate. Uopšteno govoreći, koži će biti potrebno više hidratacije, pravilnije nanošenje kreme za sunčanje i proizvodi za ciljanje specifičnih problema koji se javljaju. Dakle, ako ste u nedoumici kako da negujete svoju kožu tokom tranzicije menopauze, obratite pažnju na sledeće korake koji bi neizostavno trebalo da postanu deo vaše rutine. 

Retinol za fine bore

Pad kolagena tokom periomenopauze i menopauze može ubrzati starenje kože, što može dovesti do bržeg nastajanja bora i produbljivanja finih linija. Najbolji način da sprečite da se to dogodi i tretirate postojeće linije i bore jeste dauključite retinol u vašu večernju rutinu.

Retinol može pomoći kod gubitka elastičnosti i kolagena.
Unsplash/ Mathilde Langevin 

Retinol može pomoći da se poveća prirodna proizvodnja kolagena u koži i generalno učini da koža izgleda i oseća se zdravije. Zapamtite da koža može postati osetljivija tokom menopauze, a retinol ima tu "reputaciju" da može i te kako da bude jak irigant, te je savet da počnete sporo - jednom nedeljno, i sa manjim količinama, kao i da potražite formule koje sadrže niske procente dok koža ne postane tolerantnija.

2.  Da biste izbegli suvoću, hidratacija je bitnija nego ikada do sada

Svaka promena u nivou hormona može izazvati "pustoš" sa prirodnom hidratacijom kože. Pad estrogena koji se javlja tokom menopauze može dovesti do toga da koža proizvodi manje svojih prirodnih ulja i stoga postaje suva i bez sjaja. Zato je apsolutno neophodno održavati kožu hidriranom i dobro nahranjenom ukoliko želite da izbegnete iritacije, crvenilo, pa čak i izbijanje bubuljica u menopauzi. Hijaluron ovde igra možda i jednu od najkrucijalnijih uloga.

Jako je bitno pronaći odgovarajuće tretmane za problem sa kožom koji imate.
Shutterstock 

3. Crvenilo i iritacija

Kao što je pomenuto, pad proizvodnje estrogena može izazvati sve vrste problema za kožnu barijeru. Zaštitna barijera je prirodni odbrambeni mehanizam vaše kože koji radi na zadržavanju hidratacije i vlage, štiteći je od spoljnih "agresora". Kada kožna barijera postane oslabljena ili narušena (kao što se obično dešava tokom menopauze), koža će biti podložnija oštećenjima, crvenilu, osetljivosti i iritaciji (otuda važnost hidratantnih proizvoda). Zato je važno da ukoliko imate bilo kakav vid povećane osetljivosti kože, potražite ciljane tretmane za zaštitnu barijeru kako biste rešili svoj specifični problem.

4. Osetljivost na sunce je veća, te su kreme sa SPF-om "must"

Kako koža postaje osetljivija i podložnija spoljnim agresorima tokom tranzicije menopauze, apsolutno je neophodno zapamtiti da to čini vašu kožu podložnijom oštećenju od sunca. To znači da je još važnije od uobičajenog da pratite svakodnevnu primenu kreme za sunčanje tokom menopauze – posebno ako želite da izbegnete one ubrzane znake starenja i oštećenja kože o kojima smo ranije govorili.