Kada je reč o jačini proizvoda za negu kože, retinol sigurno zauzima prvo mesto. Svi će vam reći da pravi sjajne rezultate, čak iako ume da bude agresivan prema osetljivoj ili oštećenoj koži.

Malo je verovatno da će neki sastojci da vam zaustave starenje kože, ali svakako će ga usporiti. Naročito retinol za kojeg je anti-age delovanje naučno dokazano. Pomaže u proizvodnji ćelija, pomaže u stvaranju kolagena i elastina - retinol radi sve, od smanjivanja bora do smanjivanja mrlja i pigmentacije. Ipak, dolazi sa određenim upozorenjima i ne mogu ga koristiti baš svi jer može da izazove iritaciju, suvoću, perutanje i crvenilo kože, posebno kod gorenavedenih tipova. Isto tako, ne preporučuje se ženama koje su trudne ili doje.

Šta onda može biti rešenje? Imamo 3 adekvatne prirodne alternative za koje morate da znate.

1. Bidens pilosa

Takođe poznata i kao black-jack, španska igra. Za ovu biljku se veruje da ima efekte kao retinol kada se stavi u proizvode za negu lica. Razlika je u tome što u toku lečenja znakova starenja pomaže u smirivanju kože i pojačava sjaj. To je biljna alternativa koja je blaža za kožu. Formulisan sa hijaluronskom kiselinom i proteinskim peptidima, obećava da će za samo nedelju dana smanjiti nežne linije bora i pojačaće tonus kože, a pored togra dobijate i trenutnu hidrataciju.

S obzirom na to da retinol ume da bude isuviše jak za osetljivu kožu, umesto njega možete koristiti ova 3 sastojka kao prirodnu zamenu.
Unsplash/ Mathilde Langevin 

2. Bakučiol

Verovatno je dosta vas već čulo za bakučiol. Gotovo svi ga, poslednjih nekoliko godina, nazivaju prirodnim retinolom. Međutim, između ova dva sastojka postoje neke ključne razlike. Iako se smatra da bakučiol, poput retinola, povećava proizvodnju kolagena i podstiče poveećanje broja ćelija, on je mnogo nežniji. Odlična je zamena, jer ga dobro podnose ljudi sa osetljivom kožom.

3. Ulje od šipka

Iako je većina nas zanemarila ovo ulje, kao još jedan uljni „hidrator“ u nizu, ulje od šipka je mnogo više od toga. Puno je vitamina C i bogato beta-karotenom koji je odličan izvor trans-retionične kiseline, prirodnog oblika vitamina A. Podstiče povećanje broja ćelija i obnavlja ih, čineći ga divnom i moćnom zamenom za retinol.