Činjenica je da gotovo svaka žena ima barem jedan omiljeni make-up proizvod, ali kao što se rutina nege menja s godinama, isto pravilo bi trebalo da važi i kada je reč o šminki. Razlog je veoma jednostavan - nekada ćete istim načinom šminkanja ili odabirom proizvoda učiniti više štete nego koristi, te zapravo čak sebe i vizuelno postarati.

Zato su stručnjaci podelili na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju kada pređete 50. godinu, te da, i ako ne želite da prestanete sa njihovim korišćenjem, ono makar promenite način primene.

Korektor na podočnjacima

Šminkeri su saglasni da žene koje su starije od 50 godina nikada ne bi trebalo da koriste korektor jer je koža oko očiju delikatna i postaje tanja kako godine prolaze.

Žene preko 50 ne bi trebal oda koriste korektore.
Profimedia 

Takođe, upravo ovaj deo oka se bora među prvima i bilo kakva prevelika upotreba proizvoda naglasiće upravo ono što ne želite, pojačavajući teksturu. Zbog toga, stručnjaci kažu da, čak i ako morate da koristite ovaj proizvod, da ga nanesete u veoma tankom sloju i to samo tamo gde je to neophodno, kao i da klasičan svetliji korektor zamenite onim za korekciju boje.

Senke sa šimerom ili šljokicama

Šljokice i šimeri su nezgodni sami po sebi jer se veoma lako razmazuju i pomeraju na kapku, nakupljajući se u pregibu zbog čega deluju neuredno, a ovako nešto daleko se više dešava kada ste u određenim godinama. Takođe, šimer može učiniti oči starijim i naglasiti sve sitne nesavršenosti, ili pak opuštene kapke.

Puderi u prahu i kamenu

Ukoliko pudere nanosite u veoma tankom sloju, i to na sporne zone na kojima vam je potrebno dodatno matiranje, u tom slučaju ste na sjajnom putu. Međutim, ukoliko izdašno nanosite podlogu u kamenu ili prahu, a prešli ste 50, ovako nešto trebalo bi da što pre prestanete da radite. Razlog je što taj tip formula naglašava svaku poru ili boru i čini da izgledate starije, te je savet da se držite kremastih proizvoda.

Žene preko 50 ne bi trebalo da koriste pudere u kamenu.
Unsplash/Raphael Lovaski 

Braon olovka za usne

Zapravo, šminkeri savetuju da se uzdržite od preteranog oivičavanja usana, a pogotovo braon olovkom, koja vam, kako mnogi tvrde, nije prijatelj kada pređete 50. Umesto toga treba biati neutralnije nijanse, ili pak one sa pink podtonom, kada želite vizuelno veće usne.

Crni ajlajner

Čak i ako imate najkrupnije oči na svetu, crna olovka za oči ili ajlajner mogu izgledati grubo na kapku. Do ovakvog efekta dolazi jer se koža tanji s godinama, te šminkeri savetujete da umesto toga koristite olovke ili ajlajnere u braon boji, ili pak da braon senku nanesete poput ajlajnera čestkicom. Najlepši efekat postiže se ako ovakav ajlajner izvučete na tri četvrtine oka.

Proizvodi sa sjajem

Poslednjih godina, svetlucave baze za puder, kao i iluminatri su na vrhu beauty trendova. Međutim, ovako nešto treba izbegavati u određenim godinama, ponajviše jer je veoma teško dobiti izgled blistave kože. Stručnjaci su saglasni da ćete pre izgledati kao da ste se oznojili, umesto jedre, odmorne kože. Čak i kada je reč o hajlajterima, savet je da birate one koji nemaju previše reflektujuće čestice i da ga fokusirate isključivo na vrh jagodica u veoma maloj količini.

Preguste trepavice

Guste, preduge trepavice ne bi trebalo da nosite kada pređete 50. ponajviše jer ovakav look dodatno daje na dubini kapcima koji inače mogu biti "upali" kada se pređu neke godine. Umesto toga, birajte manji volumen, a oči naglasite tako što ćete naneti veći sloj maskare na spoljni deo trepavica, ili, ukoliko koristite veštačke, skratite ih do polovine oka. Na ovaj način ćete "otvoriti" kapak i vizuelno dobiti veće i mlađe oči.

Rumenila sa šljokicama

Veliki broj rumenila sadrže previše sjaja ili svetlucavih čestiva. Iako im je namena da istaknu obraze i vrate im zdraviji izgled, ovakav tip proizvoda lako može dovesti do toga da dobijete previše okruglo lice bez definicije. Rumenilo, kako stručnjaci savetuju, koristite na najvišoj tački obraza, a na starijoj koži mat varijante će izgledati daleko bolje.

Preterana upotreba sjajeva za usne

Iako mnogi misle da će sjaj za usne učiniti da deluku mlađe, ovo zapravo tako ne funkcioniše. Predebeo sloj sjaja za usne će se samo razmazati preko ivice usana i učiniti vas "musavim", što naravno, niko ne želi. Stručnjaci savetuju upotrebu minimalne količine, i to formula koje nisu previše sjajne, a najbolje je da eksperimentišete kod kuće ispred ogledala kako bi pronašli ono što vam najviše odgovara.